Heeft het mainframe nog een toekomst?
Er was eens … een tijdperk waarin weinigen nog een cent gaven om de levensvatbaarheid van het mainframe. De dinosaurus zou de eeuwwisseling met de grootste moeite overleven. Vandaag blijkt het computersysteem met de superieure rekenkracht in heel wat organisaties nog altijd relevant. Maar blijft dat ook zo?
Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘Het mainframe heeft nog een toekomst’
Henri Arnold, hoofd mainframe center van NRB: Eens
Henri Arnold, hoofd mainframe center van NRB, de grootste leverancier van mainframe-diensten in België, maakt zich sterk dat het mainframe zijn vooraanstaande positie in het ICT-landschap zal blijven behouden. “Het is nog altijd een gevestigde waarde als de veilige en betrouwbare kampioen voor de snelle verwerking van gigantische transactievolumes, ” zegt hij.
De visie dat het mainframe plaats moet maken voor de cloud, is volgens Henri Arnold ongegrond. “Het hedendaagse mainframe connecteert met de cloud en de nieuwe ontwikkelingsomgevingen. Vandaag is 30% van de workload op IBM Z gebaseerd op Linux. Onlangs heeft IBM plannen aangekondigd om Red Hat OpenShift en IBM Cloud Paks naar de IBM Z- en LinuxONE-bedrijfsplatformen te brengen. Het moet met zijn grote rekenkracht dus ook een meerwaarde bieden in de huidige hypergeconnecteerde digitale wereld.”
De meest recente uitvoering, de Z15, verwerkt tot twaalf miljard versleutelde transacties per dag en biedt zelfs mogelijkheden om er kunstmatige intelligentie, deep learning en blockchaintechnologie op los te laten. IBM gelooft bovendien sterk dat het mainframe een belangrijke rol zal spelen als frontend oplossing voor quantum computing in de cloud. De dinosaurus lijkt zich dus nog maar eens te heruitvinden.
Mario Mees, verantwoordelijk voor sales en marketing bij Anubex: Gematigd oneens
IBM pakte vorig jaar uit met enkele opvallende cijfers. Wereldwijd zou het IBM Z mainframe 4,3 miljoen transacties per seconde uitvoeren, waarvan 87% van alle creditcardtransacties en 90% van alle vliegtuigreservaties. “Vooral grote entiteiten zijn nog richting mainframe georiënteerd”, zegt Mario Mees, verantwoordelijk voor sales en marketing bij Anubex, een specialist in de geautomatiseerde migratie van legacysystemen naar targetsystemen.
“Gebruikers met minder dan tienduizend MIPS (miljoen bewerkingen per seconde) verlaten het mainframe meestal”, verduidelijkt hij. “Verschillende grote spelers maken eenzelfde beweging, maar onder meer banken, verzekeringen en overheden blijven doorgaans wel aan boord. Ze moderniseren het mainframeplatform. Er zijn organisaties die uit oudere, niet-IBM-technologieën zoals Adabas-Natural of CA IDMS stappen, en als doelplatform bijvoorbeeld CICS-COBOL-DB2 gebruiken. Die organisaties beschouwen het mainframe duidelijk niet als legacy.”
Mario Mees meent dat er voor het mainframe een toekomst is weggelegd in sommige organisaties, al neemt het gebruik in zijn totaliteit af. Hij kijkt nieuwsgierig uit naar de ontwikkelingen rond de programmeertaal Cobol. “Door de combinatie van een pensioneringsgolf van echte specialisten en de geringe aantrekkingskracht bij getalenteerde studenten is Cobol-kennis vandaag een schaars goed. Wanneer we mainframeconversies uitvoeren, nemen diverse klanten de gelegenheid te baat om over te schakelen op Java of C.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier