Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Cloud, decision software, verticale applicaties, kmo’s, offshoring/nearshoring, SAP en security: allemaal gebieden die de dienstenmarkt in België een boost geven, volgens de meest recente studie van Pierre Audoin Consultants.

CLOUD COMPUTING/SAAS

Bedrijven bouwen doorgaans hun eigen private cloud. Het softwarelandschap verandert dan ook en de big four van de software (Microsoft, IBM, Oracle en SAP) winnen terrein. Als je een leider of nichespeler bent, heb je een extra troef in handen op de markt. SaaS vervangt nog altijd legacy-applicaties, vooral in het middensegment van de markt. Manufacturing is de meest volwassen sector voor cloud computing in België. Telecomproviders trachten zich te positioneren ten opzichte van het nieuwe deliverymodel op cloudbasis, meer bepaald Proximus/Belgacom, dat zijn eigen cloud provider heeft opgericht.

BUSINESS INTELLIGENCE

Business intelligence en analytics zijn de meest dynamische markten op het vlak van applicaties, omdat een groeiend aantal bedrijven inziet dat ze grote hoeveelheden data moeten analyseren om hun business en hun markt beter te begrijpen. Traditioneel worden de BI-tools gebruikt door omvangrijke bedrijven die grote hoeveelheden gegevens verwerken. Maar kmo’s krijgen ook stilaan belangstelling voor deze producten. Qua verticale markten vormt de gezondheidssector nog altijd een belangrijke opportuniteit in de huidige context. Aanbieders van allerlei omvang richten hun pijlen trouwens op deze sector. Omdat gezondheidszorg zo’n gefragmenteerd domein is, grijpen alle it-leveranciers hun kans. Voor healthcare blijkt de evaluatie van de voorgestelde oplossing een even belangrijk besluitvormingscriterium als de prijs. De ziekenhuizen vormen ook een interessante potentiële markt, gezien de behoefte aan procesautomatisering.

KMO’S

Gezien het beperkt aantal grote accounts vormen de kmo’s het belangrijkste potentieel op de Belgische markt. Harmonisatie, standaardisatie en consolidatie zwaaien de plak, vooral op het vlak van erp. Enterprise-applicaties zullen het belangrijkste concurrentiegebied worden, want ondernemingen willen voordeel halen uit de nieuwe functies (op sociaal vlak en samenwerking, selfservice, BI/analytics) en architecturen (SaaS), en ze onderwerpen hun bestaande software dus aan een beoordeling. Softwareontwikkelingen op maat verliezen terrein, terwijl de pre-customisation en verticale oplossingen zich opdringen. De kmo’s zullen sowieso het voortouw nemen in de cloud-based services.

GLOBAL SOURCING

Het gebruik van nearshore/offshore voor de delivery van projecten is vooral terug te vinden in de grote bedrijven. Maar het kmo-segment begint stilaan ook meer naar dit soort middelen te grijpen. Het marktaandeel van de Indiase leveranciers blijft trouwens groeien in België. Deze trend zal zeker aanhouden want de lokale overheden en de grote it-spelers doen geen moeite om het tekort aan opgeleide it-arbeidskrachten op te vangen.

SAP

Consultancy en de integratie van SAP-systemen blijven de Belgische dienstenmarkt aanzienlijk beïnvloeden. De kmo’s bieden trouwens steeds grotere mogelijkheden vanwege de fusies en overnames tussen de eindgebruikers. De grote accounts die al grotendeels voorzien zijn van SAP-technologieën zullen de markt voor SAP-hosting en SAP AM blijven stimuleren.

SECURITY

Meer en meer klanten en bedrijven (zowel grote als kleine en middelgrote ondernemingen) zijn zich bewust van het belang van hun data. Dit element, in combinatie met de snelle ontwikkeling van cloudoplossingen, versterkt de interesse voor e-security. Organisaties proberen te begrijpen wat er gebeurt, wat er kan gebeuren en hoe ze zich erop kunnen voorbereiden, hun gegevens kunnen beschermen, enz. Net als in andere landen is veiligheid duidelijk de snelst groeiende markt in België.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content