Hervorming auteursrechten voor ontwikkelaars ligt stil

© getty images

Een jaar geleden kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan dat hij de misbruiken met vergoedingen in auteursrechten binnen de IT-sector ging aanpakken. Ondertussen lijkt dat plan weer opgeborgen.

Ontwikkelaars (deels) betalen in auteursrechten is een populaire praktijk in de Belgische IT-sector. Verschillende middelgrote bedrijven hebben daar ook duidelijke afspraken over met de fiscus. Het voordeel is dat auteursrechten een lager belastingtarief hebben. De eerste schijf tot 16.680 euro wordt aan 7,5% belast. Daarboven gaat het om 15%.

Het kabinet van minister Van Peteghem liet vorig jaar weten dat het de situatie in kaart wou brengen en het toepassingsgebied beter ging definiëren. Nadien zou dan duidelijk worden waar en wie in de IT-sector nog betaald kan worden in auteursrechten.

Het geheel past in een groter plan tegen fiscale en sociale fraude en slaat dus niet enkel op de IT-sector. Maar “werkzaamheden zoals softwareontwikkeling” werden in het plan wel expliciet vermeld als gebieden die onder de loep werden genomen.

Hoe staat het een jaar later met die plannen? “Momenteel worden er geen stappen ondernomen”, klinkt het op het kabinet van Van Peteghem. Er verandert momenteel dus niets. Op vragen om meer duiding, of het om uitstel of afstel gaat bijvoorbeeld, krijgen we geen antwoord.

Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de algemene plannen voor een grondige fiscale hervorming momenteel ook in het slop zitten en weinig eensgezindheid vinden in de regering. Daardoor komen ook specifieke kleine aanpassingen niet aan bod.

Blijft wie zich laat uitbetalen in auteursrechten dan volledig buiten schot? Ook niet. Wie op eigen houtje zo’n regeling toepast, kan alsnog worden teruggefloten door de fiscus. Het blijft daarom aangeraden om zo’n ruling op voorhand af te toetsen bij de belastingen. Eens u die goedkeuring op zak hebt, kan u perfect legaal minder belastingen betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content