Het Flageyplein in de hitparade van Wifi.Brussels

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

40.000 gebruikers per maand. Daarmee is het Flageyplein de belangrijkste plek voor het online openbare leven van Brussel, vóór het Rogierplein en het Koningsplein. Wifi.Brussels is een van de belangrijkste projecten waar IRISnet op zijn vijfde verjaardag mee uitpakt.

Wifi.Brussels, het gratis openbare netwerk van Brussel, dat werd ontplooid door IRISnet en beheerd door het Informaticacentrum voor het Brussels Gewest, groeit als kool. In september hebben 750.000 mensen zich ingelogd. In totaal heeft Wifi.Brussels 1.400.000 geregistreerde accounts. De dekking van de stad gaat ook gestaag vooruit: van het Koninklijk Paleis tot de Grote Markt zijn er momenteel 193 hotspots, waaronder 25 met een externe dekking. IRISnet steekt zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken.

Zelfbeheer

De operator boekte vorig jaar een omzet van 17,71 miljoen euro voor een nettowinst van 1,16 miljoen. “We zijn het resultaat van een openbaar en privaat partnerschap (het Brussels Gewest doet mee voor 67 procent, het Centrum voor Informatica van het Brusselse Gewest voor 5 procent en Orange voor 28 procent). Dat is een echte meerwaarde: IRISnet laat aan zijn aandeelhouders en coöperatieleden het volledige beheer over van de breedband-telecomprojecten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ” zegt Thierry Joachim, die sinds de start aan het roer staat van IRISnet.

Snel vooruitgaan

“We kunnen dit gerust een succes noemen”, zegt ook een enthousiaste Hervé Feuillien, directeur-generaal van het CIBG, “Het is een transparant project: dit partnerschap is de vrucht van een Europese aanbesteding. Daarnaast ontvangt de cooperatieve vennootschap geen subsidies en boekt ze sinds 2 jaar winst. En dan is er nog de veiligheid: alle transacties van de publiekrechtelijke instanties vinden plaats op één beveiligd en gesloten netwerk, dat van IRISnet. Dat zorgt ervoor dat een aantal zaken snel vooruit kunnen gaan. Denk aan het netwerk voor videobescherming. Na de aanslagen bleek het noodzakelijk om dit netwerk sneller te implementeren. Het werd uitgebreid van de noordwestelijke zone naar Brussel Zuid en Ukkel. Momenteel maken 11 van de 19 gemeenten en 3 van de 6 politiezones er gebruik van om de beelden te maken, door te sturen, te beveiligen en op te slaan op een gemeenschappelijk platform, en dat allemaal in minder dan 2 jaar tijd. Zonder IRISnet zou dit niet mogelijk zijn geweest.”

Hotspots

Meer bekend bij het publiek is echter het gratis wifi-netwerk van de stad. Momenteel beschikken de 70 Brusselse (pre-)metrostations op de perrons en aan de ingang over gratis toegang. In september kondigden Bianca Debaets, de Brusselse Staatssecretaris voor digitale transitie, en Mohamed Ouriaghli, schepen voor Informatica, de integratie aan van de 29 hotspots van het wifi-netwerk van de Stad Brussel in Wifi.Brussels. Een fusie die een logisch gevolg is van de ‘Smart City’-dynamiek in de hoofdstad van Europa. Elke maand komen er nieuwe access points bij. Met zijn 40.000 gebruikers per maand is het Flageyplein de meest populaire Wifi.Brussels terminal, vóór het Rogierplein en het Koningsplein (elk 22.000 gebruikers per maand).

Fiber to the School

Nog steeds in de context van ‘Smart City’ is Fiber to the School het tweede grote project van IRISnet. Het werd gelanceerd in 2013 en geïmplementeerd door het CIBG. De bedoeling is om alle 168 middelbare scholen in het Brussels Gewest met elkaar te verbinden. De jaarlijkse investering van het Gewest is goed voor 1 miljoen euro. 80 procent van de sites zijn ondertussen verbonden en het project zal in juni 2019 rond zijn. Hervé Feuillien: “Ook dit zou niet mogelijk geweest zijn zonder IRISnet. We zullen het enige gewest zijn in het land dat alle vrije, officiële en gemeentelijke middelbare scholen via optische vezel met elkaar verbindt.”

Volgens Thierry Joachim kunnen we daarbij spreken van een infrastructuur van de toekomst: “We veranderen de wereld van het onderwijs!”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content