Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Rukken de vrouwen op de internationale scène makkelijker op naar de ict-top? Niet echt. Ook in het buitenland blijven vrouwelijke cio’s of ict-bedrijfsleiders uitzonderingen. Alleen in de VS zijn er een aantal dames die de lakens uitdelen.

Laten we meteen uitpakken met Ursula Burns (50), de voorzitter van Xerox dat goed voor een omzet van ruim 12 miljard euro. Zij nam in april vorig jaar de job over van Anne Mulcahy. Dat was meteen de eerste keer in de geschiedenis van de Amerikaanse top 500 bedrijven dat een vrouw de stok doorgaf aan een andere vrouw. Het zakenblad Fortune plaatst haar bij de 10 machtigste vrouwen van de Verenigde Staten. Industrieel ingenieur Ursula Burns begon in 1980 bij Xerox en heeft haar hele loopbaan daar uitgebouwd. Ze werkte zich snel op en leidde van ’92 tot 2000 onder andere de netwerk copybusiness, later business group operations. Vandaag is Ursula Burns verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, productie en marketing én global accounts. Burns zit ook in de raad van bestuur van het MIT.

Ook bestuursvoorzitter, maar dan bij Oracle is Safra Catz (46). Zij ging er in april ’99 aan de slag en is chief financial officer sinds 2005. Zij was toen de grote pleitbezorger van de overname van PeopleSoft voor omgerekend 7,5 miljard euro.

We blijven in de Verenigde Staten, met Ann Livermore (50), executive vice-president bij HP, verantwoordelijk voor de technology solutions group. Met een salaris van 10,7 miljoen euro in 2007 behoort ze tot de best betaalde vrouwen. Ze stak in 2004 van wal bij HP en bouwde de Solutions group uit tot een business unit die vandaag 27,5 miljard euro omzet draait, ongeveer 37 procent van de HP-groep.

Veilingsite eBay gaat door moeilijk vaarwater, maar Lorrie Norrington (48) is er toch de voorzitter en verantwoordelijk voor de marketplace operations. Na 20 jaar General Electric stapte ze in 2001 over naar Intuit en vier jaar later naar Shopping.com waar ze ceo werd. eBay kocht in 2005 Shopping.com voor omgerekend 450 miljoen euro.

Internationaal plaats Fortune Sun Yafang op de 26ste stek in de top 25 van belangrijkste vrouwen. Sun Yafang is voorzitter van de sterk groeiende Chinese groep Huawei Technologies dat onder andere het mobiele netwerk van Mobistar levert en een grote concurrent is van Option. De Chinese telecomgigant verdubbelde zijn omzet vorig jaar tot 9 miljard euro. Sun Yafang, die uit de overheid komt, stapte in 1992 over naar Huawei waar ze verantwoordelijk is voor R&D, marketing en de 87.000 werknemers.

Maar 2008 is toch ook het jaar dat Pat Russo als ceo de plaat moest poetsen bij Alcatel-Lucent waar ze begin september vervangen is door een man, Ben Verwaayen. Het doet denken aan het ontslag van HP-topvrouw Carly Fiorina in 2005, die toen opgevolgd werd door Mike Hurd, en aan Carol Bartz die in 2006 de deur achter zich dichttrok bij Autodesk. Diane Greene van VMWare moest afgelopen zomer opstappen na meningsverschillen met EMC-topman Joe Tucci. En begin dit jaar kreeg Meg Whitman bij eBay de rekening gepresenteerd voor haar veel te dure overname van Skype.

Nieuwe generatie

Toch staat er een nieuwe generatie vrouwen op in Silicon Valley, die zich onder andere verenigen in de groep ‘Girls in Tech’. Zij trekken zich op aan figuren zoals de 39-jarige Sheryl Sandberg die in maart Google verliet en sindsdien de nieuwe coo is van Facebook. Sandberg was als vice-president verantwoordelijk voor global online sales en pushte onder andere Google Adwords. Vorig jaar was ze de jongste in de Fortune-lijst van de 50 belangrijkste vrouwen. Catarina Fake, mede-oprichtster van Flickr, werd steenrijk toen Yahoo haar bedrijf in 2005 overnam. De 48-jarige Gina Bianchini is de ceo van het social netwerkbedrijf Ning dat gebruikers toelaat mini-communities op te richten. Ning is het bedrijf van Marc Andreessen die naam maakte als oprichter van Netscape. Opvallend is dat al deze vrouwen onderling een sterk sociaal netwerk hebben. Iets wat mogelijk inspirerend kan werken in België.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content