Hij was betrokken bij de oprichting van zeven jonge bedrijven en weet dus wat een start-up is. Ook beelden hebben voor hem geen geheimen meer, dankzij de ervaring die hij opdeed bij EVS (Luikse specialist voor slowmotionbeelden op tv) en XDC (oplos-singen voor digitale bioscopen, nog altijd een van zijn klanten). We hebben het over Jean-François Nivart, die in maart 2006 samen met Gaël Rouvroy en drie andere geestesgenoten, stuk voor stuk gespecialiseerd in beeldverwerking, intoPIX oprichtte. Daarbij vertrokken ze vanuit een dubbele vaststelling: het JPEG 2000-compressieformaat biedt volgens hen de beste compressietechniek om een superieure beeldkwaliteit te garanderen, zowel voor de opslag als de restitutie achteraf; en het doorgeven en ter beschikking stellen van beelden zal een optimaal beschermingsniveau vereisen. “Onze strategie bestaat erin de JPEG 2000-technologie zo snel en goedkoop mogelijk aan onze klanten te leveren”, aldus Jean-François Nivart. In de praktijk biedt intoPIX een volledig gamma van coderings- en versleutelingsproducten die worden geïntegreerd op programmeerbare elektronische FPGA-chips. Hiermee wist intoPIX al toonaangevende audiovisuele bedrijven te verleiden, en daarom werden partnerships gesloten met Xilink (leverancier van programmeerbare chips) en MikroM (audiovisueel materiaal). De voornaamste doelgroep is momenteel digitale cinema – “We willen in zekere zin de dvd van de bioscoop worden” – maar het bedrijf richt zich ook tot professionele televisie en audiovisuele productiehuizen. Het Waals-Brabantse bedrijf sloot vorig jaar af met een omzet van bijna 1 miljoen euro, een groei van 50 procent (“we waren van bij het begin winstgevend”), en telt inmiddels 22 werknemers.

Aangezien de hele omzet van intoPIX in het buitenland gedraaid werd, waren filialen een absolute noodzaak. Vandaar de recente financiering waarmee het kapitaal op 1,3 miljoen kon worden gebracht. Er kwamen kantoren in Virginia (VS) en Tokio (Japan). “We leggen recht-streeks contact met fabrikanten en gaan niet via distributeurs.” De financiering zal ook nieuwe aanwervingen mogelijk maken; bedoeling is snel aan een dertigtal mensen te raken.

Jean-François lijkt niet beducht voor de crisis en is van oordeel dat de duurzaamheid van intoPIX’ technologie en de neutraliteit van zijn bedrijf een grote troef vormen ten aanzien van de andere grote spelers op de markt. “We zijn redelijk, maar ambitieus. Het is onze bedoeling wereldwijd leider te worden inzake JPEG 2000, de enige valabele oplossing voor de audiovisuele wereld van morgen”, zo besluit hij. Blijkt dat de belangrijkste concurrent in zijn niche een bedrijf is uit … Louvain-la-Neuve.

[KoV]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content