Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het fors afgeslankte Alcatel-Lucent mét nieuwe ceo, is vastberaden om de ‘next quantum leap’ in technologie te nemen. Weliswaar met een kleinere portfolio, maar met een duidelijkere focus.

Zeggen dat het fusiebedrijf tussen Alcatel en Lucent niet bepaald goed boerde in de afgelopen jaren is meer dan een understatement. Sinds de fusie in 2006 boekte het bedrijf keer op keer rode cijfers. Resultaat: Alcatel-Lucent tuimelde van de ene herstructering en reorganisatie in de andere, waarna uiteindelijk begin dit jaar ceo Ben Verwaayen toch bedankt werd voor bewezen diensten. Sinds 1 april staat Michel Combes, de ex-ceo van Vodafone, aan het roer van het Frans-Amerikaanse netwerkbedrijf. Een nieuw masterplan – of beter: ‘The Shift Plan’ – liet niet lang op zich wachten waarbij andermaal 10.000 banen geschrapt worden. Een onvermijdelijke ontslagronde volgens Combes die in oktober zelfs openlijk stelde dat “de toekomst van het bedrijf in gevaar is” toen de vakbonden zich roerden.

Het jaarlijkse Tech Symposium van het netwerkbedrijf – dit jaar in New Jersey, nabij de legendarische onderzoeksinstelling Bell Labs – stond dan ook helemaal in het teken van dit plan. Ceo Michel Combes trachtte er de aanwezige analisten en journalisten duidelijk te maken hoe het bedrijf plant te overleven. Er werd flink gesnoeid in de productlijnen, en het bedrijf wordt geherpositioneerd als een gespecialiseerde vendor van enerzijds ip networking en anderzijds van wat het bedrijf ‘ultra-broadband access’ noemt. “Ultra-broadband zien we als een geïntegreerde markt, als een verregaande synergie tussen vast en mobiel. De vaste netwerken worden een essentieel element als ‘backhaul’ voor LTE en small cells”, zegt Combes. LTE staat dus helemaal op de radar. En vaste netwerken? Hadden we Ben Verwaayen in een vorige editie van het Tech Symposium niet horen zeggen dat de vaste lijn ten dode opgeschreven was? “Twee jaar geleden zeiden we dat vaste lijnen dead business waren. Nu zien we dat het voor ons opnieuw een sterke poot geworden is. Vdsl, vectoring, pon, het is allemaal even belangrijk. Een nieuwe generatie van fiber ontwikkelen nam tijd in beslag, maar we hebben volgehouden. En dat is waar innovatie om draait”, aldus Combes.

VAN GENERALIST NAAR SPECIALIST

In zijn keynote schetste Combes een ict- en telecomindustrie die door een aantal belangrijke transities gaat. Een voorbeeld is de transitie naar de cloud. “Tien jaar geleden zat de businesswaarde in het netwerk. Later verschoof die naar toestellen, de end user equipment. En nu zien we hoe die waarde naar de cloud verschuift. Dat is voor service providers een kans om opnieuw aan belang te winnen en greep op de zaken te krijgen”, meent Combes. Het nieuwe Alcatel-Lucent is van plan om in te zetten op het kruispunt waar cloud-infrastructuur en het netwerk elkaar raken. Dat is waar het bedrijf technologie als sdn (software defined network) ook positioneert. “Met ons shift plan willen we weer de koppositie nemen. Ja, het is moeilijk geweest voor ons. En ja, we hebben kansen gemist, zoals optical 10G wdm en w-cdma. Maar in heel wat domeinen komen we wel terug. Zoals in optics, waar onze 100G wdm en 400G wdm-portfolio het erg goed doen. Maar ook onze ip routing business en onze ip platform portfolio zit weer op koers”, beweert Combes die verder de nadruk op innovatie legt. “Dat zit via Bell Labs diep in ons dna. Die disruptieve innovatie, daar willen we blijven op inzetten. Wij hoeven geen dure acquisities te doen, maar steunen op technologie die we zelf of met partners ontwikkelen”, zegt Combes. “Verwacht trouwens dat we in de komende kwartalen ook onze patenten meer ten gelde zullen maken. Dat is nog zoiets waar we vroeger niet goed in waren”, voegde hij daar nog aan toe.

Ip-networking en ultra-broadband met in het hart eigen technologie: daar focust Alcatel-Lucent dus op. Of het daarmee nu wel gaat lukken? “Wij hebben deze keuze gemaakt volgens de marktverschuivingen die wij zien. Dit shift plan maakt ons cultureel en operationeel klaar om die verschuivingen op te vangen, onszelf te heruitvinden en onze toekomst te definiëren. De verdere uitvoering van het plan is ons ticket to win.”

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content