Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De traditionele telecomleveranciers blijven het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.

Nokia Siemens Networks moest onlangs 17.000 werknemers op straat zetten. Ericsson doet het iets beter en blijft overheersen in mobiele netwerken, maar wat de toestellen betreft is het rijk van de Zweden uit. Sony kocht zopas Ericsson uit de mobiele joint venture. Nokia zwalpt verder, zet al z’n kaarten in op het Windows platform, maar het zal tot diep in 2012 wachten zijn op een doorbraak, als die er al komt. De aandeelhouders van Alcatel-Lucent hebben het inmiddels wel gehad met ceo Ben Verwaayen die er ook na 3 jaar niet in slaagt om het tij te doen keren. Hij verkocht in oktober wel het callcenter-softwarebedrijf Genesys aan venturecapitalist Primera. Cisco ging voor het eerst in zijn bestaan door een gigantische reorganisatie en wil daarmee 1 miljard dollar besparen. Het nam afscheid van zowat 10.000 werknemers. Nortel werd volledig ontmanteld en Motorola zag dat zijn mobiele divisie verrassend genoeg overgenomen werd door Google. Dat zou volgens de meeste waarnemers vooral voor de patenten zijn. Daarmee duiken de it-spelers steeds dieper in de telecombiotoop. Apple had al de aanzet gegeven met de iPhone en de iPad, maar de Android-software slaat steeds meer aan. Vooral de smartphones van Samsung en HTC spelen daar gretig op in.

Chinese invasie

In België is de markt voor telecomapparatuur goed voor ruim 1,5 miljard euro. Deze speelplaats trekt echter ook steeds meer Chinese grootmachten aan zoals Huawei en ZTE die met goedkope producten er in slagen om hun netwerken aan te praten bij alle Belgische mobiele operatoren. Proximus, Mobistar en Base gingen allen voor de bijl. In oktober 2010 moest Option al een knieval doen voor de Chinezen. Huawei stopte Option bijna 100 miljoen euro toe. In het kader van het 120 miljoen euro raamcontract van het Europees Parlement bood winnaar BT zelfs aan met Huawei, naast hoofdleverancier HP. Die laatste palmt met de overname van 3Com steeds meer marktaandeel van Cisco in. De HP divisie werd dan ook intern ‘Cisgo’ genoemd.

De hoofdmoot in het telecomsegment gaat nog steeds naar de operatordiensten. Als de Belux-ict-markt volgens het onderzoeksbureau EITO goed is voor 17,9 miljard euro, dan gaat daarvan de helft naar de telco’s. En dan vooral naar Belgacom dat incontournable blijft. De dominante operator heerst in zowel telefonie, breedband, mobiel en data. Om de kmo-markt nog beter te penetreren nam het 4 integratoren over die samensmolten tot ‘Bridging ICT’. Het sputterende datacenter van Scarlet werd verkocht aan Datahouse. Belgacom mikt eveneens op cloud computing maar zware wolken hingen over het topmanagement. Niet alleen moesten heel wat belangrijke divisieleiders de tweetorens verlaten, ook ceo Didier Bellens kon ternauwernood aanblijven na gebakkelei rond zijn ‘secretaresse’ Concetta Fagard. Telenet stapte met zijn Waalse tegenhanger Voo in de 4de gsm-licentie, maar het is nog lang niet duidelijk wanneer beide partijen echt van start gaan met hun diensten. Telenet is vandaag nog steeds een mvno van Mobistar maar pakte wel als eerste uit met fors gesubsidieerde toestellen om nieuwe klanten aan te trekken. Voor het eerst was de iPhone beschikbaar voor 1 euro, weliswaar verbonden aan een peperduur abonnement. En weinig verrassingen voor de 4G-licentie, waar de drie spelers, Proximus, Mobistar en Base elk het minimumbedrag neertelden. Vooralsnog is het wachten op de Chinese telco die achter het BUCD-consortium schuil gaat, maar of die brokken zal maken valt nog af te wachten. De mobiele operatoren, jarenlang winstmachines, hebben het moeilijk met de Europese beperkingen op roaminginkomsten. Ook het toenemend gebruik van wifi bij smartphonegebruikers leggen deze lucratieve diensten aan banden.

Rondjes draaien

De andere telecomspelers zoals Verizon Business, BT, Colt Telecom en Orange Business Services leggen zich uitsluitend toe op de bedrijfsmarkt en dan nog vooral op het topsegment. Ook zij lonken naar cloud diensten, maar vooralsnog gaat het om niet veel meer dan uitgebreide netwerkconnectiviteit. 2010 en 2011 waren geen consolidatiejaren bij de telco’s. Bessel Kok, de gewezen topman van Belgacom, wierp nog wel es op dat de dominante telco’s van Nederland en België opnieuw met elkaar zouden moeten praten over een fusie, maar verder dan dat kwam het niet. De verkoop van Belgacom is ook helemaal niet aan de orde in het nieuwe regeerakkoord van Di Rupo I. De enige operator die wel overgenomen werd is Global Crossing. Die viel voor 2 miljard euro in handen van Jim Crowe, de ceo van Level3.

Global Crossing zorgde in 2001 voor het eerste grote outsourcingsschandaal in ons land toen de interbancaire organisatie Swift heel zijn netwerk uitbesteedde aan Global Crossing dat toen al zo goed als failliet was. Het blijft uitkijken.

Luc Blyaert

DE MOBIELE OPERATOREN, JARENLANG WINSTMACHINES, HEBBEN HET MOEILIJK MET DE EUROPESE BEPERKINGEN OP ROAMINGINKOMSTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content