Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Assess Group is een spin-off van het onderzoek van de Universiteit van Luik en meer bepaald van SMART (Système Méthodologique d’Aide à la Réalisation de Tests). Het bedrijf werd in oktober 2006 opgericht op initiatief van professor Jean-Luc Gilles (docent aan de Universiteit van Luik en academisch hoofd van SMART), Pascal Detroz (directeur van SMART) en Salvatore Tinnirello (nu afgevaardigd bestuurder).

Voortbouwend op de in het laboratorium verworven ervaring, heeft Assess Group drie doelstellingen gekozen: de evaluatie van de opgedane kennis (door middel van kennistests, examens, wedstrijden enz.), de evaluatie van de kwaliteit van het onderricht, en onderzoeken met een pedagogische karakter of in verband met opleidingen. Het bedrijf is ook op drie niveaus actief: advies en begeleiding, opleidingen in de onderneming en technologische ondersteuning (optische lezing van scores, software). “Onze opdracht is dezelfde als in het kader van de Universiteit van Luik, maar nu buiten de universiteit,” vertelt Salvatore Tinnirello.

Een van de instrumenten die Assess Group hanteert is de open source evaluatiesoftware ExAMS (www.exams.be), waarmee men “evaluaties kan aanmaken en de kwaliteit ervan kan controleren.” Hoe bijzonder is dat dan? “De software is gebaseerd op theoretische modellen en innoverende docimologische procedures [de docimologie is de wetenschap van de pedagogische evaluatie, nvdr]. Het pakket is bovendien een open source ontwikkeling en wordt met een GPL-licentie aangeboden.”

Hoewel iedereen het programma vrij kan gebruiken, biedt Assess Group specifieke begeleidingsdiensten aan voor de implementatie, de ontwikkeling op maat van modules, de toepassing en de hosting (als ‘application service provider’).

Tegelijkertijd stelt het bedrijf e-NGELS voor, een programma dat op basis van input van de cursisten de kwaliteit van opleidingen evalueert, en TIMI (Testing Interactif Multimedia via Internet) voor de evaluatie van wat de cursisten hebben geleerd.

Ambities

Assess Group telt 8 medewerkers. Naast industriële enn privé-aandeelhouders behouden de Universiteit van Luik en Meusinvest elk 29,1 % van de aandelen. Klanten zijn het Opleidingsinstituut van de Federale Overheid, Axa, Forem en de Koninklijke Militaire School. Assess Group is actief in België en Frankrijk maar heeft plannen voor een expansie naar de buurlanden

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content