Wanneer een potentiële terrorist wordt ‘geficheerd’, zoals dat in het jargon van politiediensten wordt genoemd, moet de informatie die over hem wordt verzameld ook constant worden aangevuld met nieuwe gegevens over zijn handel en wandel. Hier zijn de belangrijkste technologieën die daarvoor worden ingezet.

CAMERA’S

Een van de primaire manieren om de whereabouts van een verdachte te achterhalen, is via het relatief dichte netwerk van zo’n 300.000 beveiligingscamera’s die overal in het land zijn uitgestrooid. Hun aantal zwelt aan, a rato van enkele tienduizenden per jaar, en hun kwaliteit verbetert ook zienderogen : aan een grote vaart worden oude, analoge camera’s vervangen door moderne, digitale hd-versies.

“De resolutie van nieuwe beveiligingscamera’s is de afgelopen jaren zienderogen toegenomen”, zegt Epko Van Nisselrooij van Axis Communications. “Hoge definitie is een standaard geworden, en er wordt meer en meer naar 4K en 8K gekeken : de evolutie loopt min of meer parallel met die van consumententechnologie. We zijn zelfs op een punt beland waar die resolutierace een beetje lijkt af te remmen : meer resolutie betekent ook dat er meer bandbreedte en opslag nodig is.”

SOCIAL MEDIA

Sinds terroristische cellen gebruik maken van sociale netwerken en sociale communicatiemiddelen als Facebook en Whatsapp, worden die platformen ook interessant voor recherche-doeleinden. Volgens KUL-professor Bart Baesens is de analyse van die sociale netwerken een belangrijke tool om de terroristische cellen in kaart te brengen.

BIOMETRISCHE DATA

Dankzij de opkomst van biometrische toegangstechnologie laten mensen ook meer en meer digitale ‘sporen’ na : niet alleen op hun computer, maar ook op fysieke plaatsen met een hoge beveiligingsgraad, zoals luchthavens.

TELEFOONGEGEVENS

Een beproefde methode om iemand te traceren zijn zogeheten CDR- of Call Detail Records-gegevens, die iedereen achterlaat met zijn mobiele telefoon. Die gegevens spelen een belangrijkere rol naarmate er meer kruisverbanden mee worden gelegd met andere data.

KOOPGEWOONTES

Ook wat de kredietkaart van een verdachte zegt, kan belangrijk zijn in het onderzoek naar hem. “Het gaat vaak niet zozeer over wàt er wordt gekocht, maar wie er op hetzelfde moment in elkaars buurt is”, zegt Baesens. “Een verdachte kan op een bepaalde tijdstip en een bepaalde plaats iets hebben gekocht, terwijl een andere in de buurt een mobiel telefoongesprek aannam. Dat brengt de twee samen op dezelfde plaats en tijd, en kan een waardevol verband vormen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content