Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HP gaat onder de vlag van ‘hybrid delivery’ ook cloud services leveren aan grote bedrijven. Daarmee is de cloudpuzzel bij HP eindelijk gelegd. “Waarom zouden we niet de leider in enterprise cloud kunnen worden?”, zegt Andrea Monaci, marketing director solutions bij HP emea.

Op een persconferentie in Genève heeft HP zijn strategie rond cloud computing toegelicht. “Eindelijk” werd door menig journalist gefluisterd, want heel wat concurrenten hebben ondertussen al stelling genomen. Toch is het momentum er volgens HP nu pas helemaal. “Uit eigen onderzoek weten we dat cio’s in 2010 amper 2% van hun budget aan de cloud besteed hebben. Maar voor dit jaar gaan diezelfde cio’s er van uit dat 30 procent van hun budget naar de cloud gaat. Het is dus nu het moment om te ageren”, meent Ian Brooks, European head of innovation bij HP. Volgens de man zijn grote bedrijven uit verschillende sectoren – van banken, over luchtvaartmaatschappijen tot de oliesector – allemaal in meer of mindere mate bezig met het invullen van plannen in de cloud.

Veranderende rol voor CIO

Ondanks hun interesse zitten de meeste cio’s wel nog met flink wat vragen. Dat erkent ook Ian Brooks. “7 op de 10 cio’s kampen met vragen over security en delivery. Ook rond sla’s, integratie met bestaande systemen in huis, en rond vendor lock-in is de cio bekommerd”, zegt Brooks. Die potentiële problemen tracht HP te counteren door voor een ‘hybrid delivery’ aanpak te gaan. De meeste grote bedrijven sleuren nu eenmaal heel wat legacy apparatuur mee – met al te vaak de bijbehorende zware investeringen – en zitten niet in de luxepositie om from scratch te beginnen met cloud. “Je zit dus sowieso met een hybride omgeving, en bovendien hebben heel wat bedrijven ondertussen ook al pistes met public clouds lopen. Wij willen die integreren tot een hybride model en de services van private en publieke clouds en de traditionele it aggregeren “, zegt Ian Brooks. Dat moet dan weer leiden tot kostenbesparing. Door softwarelicenties te schrappen, te standaardiseren en het management ervan te optimaliseren, zou volgens HP tot 40 procent kosten kunnen bespaard worden. Dat maakt dat de rol van de cio hierin ook zal veranderen.

“De cio van de toekomst wordt de builder en de broker van het hybrid service delivery environment. Hij moet naar de huidige omgeving kijken en bepalen hoe hij verder kan en moet bouwen, zonder zijn core business uit het oog te verliezen. Wat ‘core’ voor hem is, moet hij zelf blijven beheren”, zegt Brooks nog.

End-to-end

Belangrijk is dat HP de grote bedrijven – het gaat hier voor alle duidelijkheid dus niét om kmo’s – niet alleen gaat helpen met het uitbouwen van infrastructuur, het bouwen van de cloudomgeving en het beveiligen en managen van deze hybride oplossingen, maar hen ook zélf enterprise cloud services gaan leveren. Het gaat dan naast de evidente computingdiensten meer bepaald om onder meer mail- en messaging, erp-, crm-, en databaseservices.

De cloud services zullen geleverd worden vanuit de ‘converged data centers’ van HP. “Het gaat om oplossingen die private clouds combineren met bestaande infrastructuur en eventuele public clouds, en die ontworpen zijn voor pure productiedoeleinden. Klanten kunnen daarbij zelf kiezen welk platform ze gebruiken, bijvoorbeeld Windows Azure of een gevirtualiseerde omgeving”, verduidelijkt John Breen, portfolio lead cloud & utility services bij HP emea. Hij legt naast evidente punten als security, governance en privacy ook sterk de nadruk op de ingebouwde sla’s. “We doen dat al decennia lang voor onze outsourcingmodellen. Het is maar evident dat we dat ook voor cloudtoepassingen doen. Grote bedrijven hebben dat nodig”, aldus Breen.

De lancering van ‘enterprise class’ cloud services sluit aan op de eerdere aankondiging in augustus vorig jaar van het CloudStart-programma: zeg maar een bouwdoos van hard- en software en consultingdiensten waarmee bedrijven relatief snel een interne cloud kunnen opzetten. HP CloudSystem is dan weer een overkoepelend geïntegreerd systeem om services te bouwen, managen, en gebruiken over private, publieke en hybride clouds. “HP heeft de enterprise ervaring, het portfolio en een global service delivery organisatie die onze klanten door deze transformatie zal leiden”, klinkt het strijdvaardig uit de mond van Ann Livermore, executive vice president bij HP enterprise business.

Kristof Van der Stadt

“De cio van de toekomst moet naar de huidige omgeving kijken en bepalen hoe hij verder kan en moet bouwen, zonder zijn core business uit het oog te verliezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content