Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

HP heeft ter gelegenheid van het Technology@Work-evenement in Frankfurt zijn ‘converged’-strategie voor datacenters voorgesteld. Blikvanger was de nieuwe reeks Integrity-servers met blade-technologie.

HP wil datacenters terug flexibel, uitbreidbaar en efficiënt maken. Om die boodschap kracht bij te zetten werd een hele hoop Belgische klanten overgevlogen naar Frankfurt. “Infrastructuur mag geen belemmering meer zijn om nieuwe applicaties uit te rollen”, klonk het uit de mond van gene-ral manager Enterprise Servers Dave Donatelli.

“Kritische bedrijfssystemen zitten dikwijls verspreid over verschillende individuele silo’s, maar voortaan hoeft dat niet meer. Door de wildgroei aan it-systemen in te dammen en het beheer er van te vergemakkelijken, kunnen bedrijven terug focussen op wat echt belangrijk is, namelijk innovatie.”

In één adem werd een geïntegreerde en ‘alles in één’ Superdome-oplossing voorgesteld in het financiële hart van Europa. Met als eindresultaat één schaalbaar holistisch netwerk, dat zowel servers, storage als networking omvat, alle kritische bedrijfsapplicaties ondersteunt, en bovendien gebaseerd is op blade-technologie.

De opfrisbeurt van de Integrity-servers (die nu draaien op Intel’s nieuwste Itanium 9300 ‘Tukwilla’-processors) is volgens HP alvast de belangrijkste architec-turale upgrade voor Superdome- systemen in tien jaar tijd.

Ter opfrissing: de oorspronkelijke ‘Superdome’ was bedoeld voor bedrijfskritische applicaties en werd ondergebracht in een speciale behuizing. Dankzij de nieuwe Blade Scale architectuur (die gebruik maakt van het Series 7000-bladechassis) kan de Integrity Superdome nu echter huizen in een gewone serverkast.

Ook drie andere Integrity modellen zijn gebaseerd op Blade Scale architectuur. Dat uniforme ontwerp zou heel wat voordelen hebben voor klanten. Blades van de productlijnen Integrity, ProLiant en StoriageWorks kunnen nu naar believen gecombineerd worden in eenzelfde opstelling, terwijl de blades beheerd kunnen worden via eenzelfde omgeving.

“Zelfs de koelingelementen kunnen verwisseld worden”, zegt country manager Enterprise Systems & Storage Geert Rottier van HP. “Die zijn mission critical en moeten dus redundant zijn. Het rack moet te allen tijde gekoeld blijven.” De bedoeling van elementen die gecombineerd of verwisseld kunnen worden, is dat de klant ze kan vervangen zonder dat zijn netwerk plat gaat. “And if you make a mistake, it’s an isolated mistake”, klinkt het nog. “Dat je in een bedrijfskritische omgeving dezelfde componenten kan gebruiken als voor je x86-platformen, brengt enorme kostenbesparingen met zich mee. Die ‘standaardisering’ van alle bouwstenen is eigenlijk de belangrijkste nieuwigheid.” De huidige versie van het besturingssysteem HP-UX 11i v3 kan probleemloos draaien op de nieuwe Integrity servers, waardoor bedrijven hun data en hun applicaties in theorie probleemloos kunnen overzetten. Het platform maakt 99,99 procent uptime mogelijk, en de betrouwbaarheid zou er met 450 procent op vooruitgaan.

Evolutie

Een ‘converged’ strategie voorstellen is één ding. Afnemers vinden die hun bedrijfskritische applicaties willen migreren naar zo’n geïntegreerde datacenteroplossing, een ander. Worden Superdomes de nieuwe mainframes?

“De overstap naar converged is een evolutie, en zeker geen revolutie”, geeft Rottier toe. “Vaak moet er een externe reden zijn om een mission critical applicatie te migreren. In sommige gevallen kunnen mainframes ook niet zo maar vervangen worden, al was het maar omdat er speciaal ontwikkelde software op draait.”

“Maar als je er voor gaat, is dat een uitgelezen kans om te standaardiseren. Dat zou wel eens dé belangrijkste driver kunnen worden.” Rottier beseft dat klanten niet zo maar heel hun legacy-omgeving gaan convergeren, “maar intussen blijft wel de nood om de operaties eenvoudiger te doen draaien, en om de structuur te vereenvoudigen. En als je open standaarden hanteert zoals HP dat doet, heb je een gemeenschappelijke noemer tussen legacy en converged.”

“Het gebruik van open standaarden onderscheidt ons van een concurrent zoals Cisco”, besluit de manager. “Bij hen kom je steevast in een ‘lock-in’-situatie terecht. Wij willen onze klanten de keuze laten. Linux is erg belangrijk is voor HP, even goed als de platformen van Microsoft, die we volledig mee standaardiseren op VMware.”

Maar ondanks het feit dat HP de enige speler op de markt is die zowel storage, networking als servers aanbiedt, blijft het bedrijf verwikkeld in een fikse concurrentiestrijd met Cisco, IBM en Dell. Ook deze aanbieders zetten geïntegreerde datacenteroplossingen in de markt die servers, storage en netwerken combineren, al is dat dan wel met behulp van derden.

Met de combinatie Oracle – Sun ontstaat nu ook een nieuwe partij die software en hardware combineert. “Oracle was een goede partner, maar intussen is het ook een te duchten concurrent”, klonk het in Frankfurt.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content