De broeiende interesse van HP in de it-dienstenmarkt culmineerde vorige week in de overname van EDS voor 13,9 miljard dollar. Wij zetten de feiten, reacties en analyses nog eens op een rij.
Op de hardwaremarkt heeft HP concurrent IBM weliswaar de loef afgestoken, maar op het vlak van it-diensten was de dominantie van Big Blue tot hiertoe onaangetast. HP bezette er – vóór de acquisitie van EDS – slechts de vijfde plaats met een omzet van zo’n 16,6 miljard dollar. Van het bedrijf uit Palo Alto, Californië, was evenwel genoegzaam bekend dat het druk op zoek was naar overnames in de it-dienstensector. Kort na 2000 greep HP bijvoorbeeld naast PriceWaterhouseCoopers dat uiteindelijk naar IBM ging. En de voorbije jaren staken de geruchten over andere doelwitten, onder meer CSC, geregeld de kop op. Maar uiteindelijk werd het dus, toevallig in een erg geruchtenluwe periode, het Texaanse EDS, de nummer 2 op de it-dienstenmarkt. HP betaalt 13,9 miljard dollar of 25 dollar per aandeel voor een bedrijf met een omzet van een kleine 22 miljard dollar en 140.000 werknemers. Samengeteld is HP met een it-dienstenomzet van 38 miljard dollar toch nog een heel eind verwijderd van de 54 miljard die IBM uit diensten puurt.
EDS – an HP company
HP richt een nieuwe ‘business group’ op onder de naam ‘EDS – an HP company’, waarvan het hoofdkwartier in Texas blijft. Ook huidig EDS-ceo, -president en -chairman Ronald Rittenmeyer blijft de groep leiden en zal rapporteren aan HP-ceo en -chairman Mark Hurd. Rittenmeyer krijgt ook een zitje in het uitvoerend comité van HP. Bij de dienstenpoot van HP zullen zo’n 210.000 mensen werken in ruim 80 landen. Analisten gewagen van een grote kans op nakende ontslagen, hoewel Rittenmeyer bij de bekendmaking de “weinig overlappende business” onderstreepte. Hij voegde er wel aan toe dat EDS sowieso al bezig was de eigen business te stroomlijnen, dus dat veranderingen niet onlogisch zouden zijn. Volgens analisten zou het in dat geval om 10 à 15 procent van het personeelsbestand kunnen gaan of ruim 20.000 jobs.
Bij EDS in België, met vestiging in Mechelen, werken ongeveer 1800 mensen (1550 vaste, 250 contractuelen), bij HP Belux, in Diegem, zo’n 1350 mensen. EDS-woordvoerster Greet Sysmans zegt dat er de eerstkomende maanden niets verandert, noch voor werknemers, noch voor klanten. “Er start nu een team dat zich zal bezighouden met het zogenaamde ‘integration planning process’. Pas ergens in de tweede helft van dit jaar zullen er, waarschijnlijk druppelsgewijs, meer details over de gevolgen bekend raken.”
Hardwareonafhankelijk
Eén van de grootste klanten in België van EDS, in consortium met Belgacom Telindus ICT, is de Vlaamse Gemeenschap. Ict-baas Luc Chauvin zegt in een eerste reactie “opportuniteiten te zien”. “We gebruiken ook al heel wat HP-apparatuur. De combinatie met EDS-diensten kan in de toekomst voordelen opleveren en interessante synergieën. HP zal bovendien zijn servicebusiness nog verder een boost willen geven. Mijn eerste reactie is dus positief.”
Bij printerspecialist Xerox, dat recentelijk een deal van 263 miljoen dollar afsloot met EDS voor onderhoud van de mainframes en de servicedesk, ligt een overname door HP natuurlijk wel wat gevoeliger. Beide bedrijven beconcurreren elkaar immers op de printermarkt. Bovendien was in het contract een clausule bij grote businessveranderingen vastgelegd. Xerox-woordvoerder Carl Langsenkamp liet al verstaan dat Xerox voorlopig geen problemen ziet. Ook HP-ceo Mark Hurd onderstreepte de toekomstige hardwareonafhankelijkheid van EDS. Analisten noemen dat vrij geloofwaardig, aangezien geen enkele klant graag gepusht wordt in een bepaald platform. Misschien is ook Dell daarmee gerustgesteld, want dat bedrijf had een langlopende partnerrelatie met EDS.
Wie volgt?
De vraag bij uitstek na een grote overname is: wie volgt, wie reageert? Maar voor liefhebbers van spanning en sensatie zou het wel eens een teleurstellende rit kunnen worden, zo zeggen marktanalisten aan CNN. IBM hoeft in elk geval nog niet te panikeren en dat straalt het bedrijf ook uit. “We lopen ver voorop”, klinkt het bij monde van woordvoerder Timothy Blair. “HP doet dit net omwille van ons.” Big Blue blijft natuurlijk overnamekandidaten bekijken, maar doet dat op eigen tempo. Voorts zijn er it-spelers als Dell, Cisco of Sun die altijd wel voordeel zouden kunnen zien in een extra software- en servicesboost, maar die lijken weinig geneigd een zet te zullen doen. En de wereld van privé-investeerders ligt met de huidige kredietcrisis op apengapen. Fujitsu, dat vóór de EDS-overname een groter it-dienstenbedrijf was dan HP, lijkt momenteel de meest ‘overnamegezinde’ partij.
Maar wie zijn dan de hapklare brokken? In de Amerikaanse pers wordt vooral Affiliated Computer Services (ACS) genoemd. Dat bedrijf is ook aanwezig in Europa, maar niet in België. ACS draait een omzet van ruim 6 miljard dollar met 60.000 mensen en staat sterk in business process outsourcing (lees: grote marges). Voorts denken kenners ook aan Unisys, Perot Systems en CSC. Accenture zou dan weer te duur zijn en Indiase outsourcingfirma’s zijn moeilijk in te passen.
Het is vooral op dat vlak, zo denken ze bij analistenbedrijf Ovum, dat het schoentje zou kunnen wringen bij HP-EDS. “Op papier lijkt de combinatie werkbaar, maar in praktijk zou het even goed allesbehalve kunnen zijn.” Daar waar ex-HP-ceo Carly Fiorina bij haar ontslag onder meer werd aangewreven dat de overname van Compaq – een aardigheidje van 25 miljard dollar – HP uiteindelijk te weinig had opgebracht, zou EDS wel eens Mark Hurd’s Compaq kunnen worden.
Stefan Grommen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier