Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

“Momenteel bezitten we 11% van de opslagmarkt. Blijft dus nog 89% te veroveren!” Dat zijn de woorden van Dave Donatelli, uitvoerend vicevoorzitter en algemeen directeur van Enterprise Servers, Storage and Networking van HP. De overname van 3Par zou hier flink bij moeten helpen, hoopt hij.

Door te steunen op zijn geconvergeerde infrastructuurstrategie lichtte HP onlangs een tipje van de sluier op betreffende opslag, servers, netwerken, afkoeling en energiebeheer, infrastructuurbeheer, veiligheid en geassocieerde diensten (zie ook onze website van 6/10). Zo integreert de Branch Office Networking Solution allerlei hardware, software, applicaties en connectiviteit om het applicatiebeheer in de dochterondernemingen of kantoren van bedrijven te vergemakkelijken. Op het vlak van servers onthult HP zijn ProLiant SL6500, een uiterst evolutief platform voor webhosters, cloud computing en outsourcers. Tot slot kondigt HP een veiligheidsdienst TippingPoint aan voor een meer gedetailleerde controle van de toegang tot de bedrijfsapplicaties, met de mogelijkheid om de toegang tot een website of tot bepaalde functies te blokkeren.

Met zijn pod (performance optimized datacenter) biedt het bedrijf bovendien een datacenter in een container aan. Een pod die wordt gemaakt in nieuwe assemblage-eenheden die 15.000 servers tegelijk kunnen maken (zowel in Housting in de Verenigde Staten, als in het Schotse Erskine). Enkele voordelen van de invoering van een pod zijn volgens HP vooral de flexibiliteit waarmee een pod kan worden uitgewerkt en geïnstalleerd, het lage energieverbruik (met een pue van 1,25), de integratie van alle bestanddelen (servers, opslag, aansluiting, voeding, enz.) en flexibiliteit.

Leider op het vlak van opslag

In navolging van zijn concurrenten HDS en IBM legde HP vooral de nadruk op zijn opslagaanbod. Het loont dan ook de moeite om even stil te blijven staan bij de overname van 3Par, die volop aan bod kwam in de media (en die aanzienlijk duurder uitviel dan verwacht). “Op het vlak van opslag zijn we niet nummer 1 of 2, maar nummer 3, met 11% van de markt, geeft Donatelli toe. We willen dezelfde plaats veroveren als voor de servers, wat betekent dat we moeten investeren in de meest veelbelovende segmenten.” Vandaar de recente overname van Lelfhand (san) en Ibrix (nas) en de lancering van StoreOnce (deduplicatie).

Maar ook en vooral de overname van 3Par. “Dankzij 3Par zullen we de 89% van de markt die we nog niet bezitten, kunnen veroveren”, aldus een erg ambitieuze Donatelli. Het 3Par-aanbod lijkt immers perfect te passen in het routeplan van HP omdat het 3Par-platform XP op termijn zal vervangen in het duurdere segment, en zal worden geïntegreerd in eva in de mid-tier en P4000 in de low-end. 3Par zal ook worden aangeboden in het segment van service providers en cloud. “3Par is de opslagarchitectuur van het datacenter voor het komende decennium”, zei Donatelli nog.

David Scott, senior vicevoorzitter en general manager van Enterprise StorageWorks (en vroegere baas van 3Par), verduidelijkte dat de 3Par-technologie de ontwikkeling van de geconvergeerde infrastructuur van HP zal versnellen. “We stappen over van it in het interne datacenter naar een ‘it as a utility’, waarbij privé- en openbare clouds aan elkaar gekoppeld worden. Dit is een nieuwe benadering van de opslaginfrastructuur.” We zetten de sterke punten van de 3Par-technologie nog even op een rijtje: snelle provisioning, opvangen van onvoorziene workloads, ondersteuning van dynamische sla’s, optimalisering van de gebruikte capaciteiten en daling van de kosten voor opslagbeheer. Een technologie waarin 3Par een pioniersrol speelt op het vlak van multi-tenant tiering, thin provisioning en autonomic management.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content