Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nu de carrier- en consumer-afdelingen op volle toeren draaien, wil Huawei een nieuw initiatief lanceren op de zakelijke markt. “In België zijn er nog heel wat mogelijkheden”, denkt Kris Verheye, die in ons land de enterprise-afdeling van Huawei aanstuurt.

Het verhaal van de Chinese leverancier Huawei start in ons land in 2007 met de verkoop van telecomapparatuur aan operatoren. Sinds een viertal jaar bestaat er naast die carrier-afdeling ook een consumerpoot met voornamelijk smartphones. Maar nu heeft Huawei in ons land ook zijn zinnen gezet op de zakelijke markt. Sinds vorig jaar is ‘enterprise’ een aparte unit binnen het bedrijf met een tiental medewerkers. “Onze portfolio is wereldwijd beschikbaar via partners en integratoren, maar zeker in België zien we mogelijkheden”, vertelt Kris Verheye. De oplossingen die Huawei aan de man wil brengen, situeren zich rond vier assen : cloud, big data, IoT en (in mindere mate) SDN-architecturen. “We willen mee helpen bouwen aan nieuwe ict-architecturen. De meeste bedrijven hebben nog verschillende silo’s. Wij gaan er van uit dat die naar één grote omgeving gaan evolueren, en daar willen we een rol in spelen”, aldus Verheye.

EIGEN CHIPSETS EN R&D

Huawei wil inzetten op uiterst performante hardware in de ‘bare metal’ met eigen chipsets, “en gebruik makend van onze eigen onderzoek en ontwikkeling. Die eigen r&d, daar moeten we het van hebben”, meent Verheye. Bijvoorbeeld ook in de lagen bovenop: het cloud operating system en de orchestration layer. Interoperability is daarbij belangrijk: oplossingen die gecertificeerd zijn voor VMware, of partnerships met RedHat en SAP. “We zien in dat continuïteit van die bestaande silo’s belangrijk is voor klanten, en respecteren zeker hun legacy-investeringen. Maar we willen hen toch op weg zetten naar een nieuwe, meer door de business gedreven it-infrastructuur met een hybride cloudomgeving”, klinkt het. Die Huawei-cloud is op OpenStack gebaseerd en komt in twee varianten. Eentje die voor de volle 100 procent de OpenStack-standaard volgt, en een andere die meer verrijkt is met extra services. “Voor ons is het belangrijk dat onze producten met andere apparatuur geïntegreerd worden.”

TOTALE VEILIGHEIDSOPLOSSING VOOR OVERHEID ?

De Chinese leverancier mikt op totaaloplossingen. SafeCity is zo’n voorbeeld van een technologie die het bedrijf maar al te graag ook in ons land zou verkopen. Het gaat om een ‘enhanced LTE’ oplossing voor hulp- en politiediensten. Die zouden dan naast spraak ook data en video vlot kunnen verwerken. Bij een huiszoeking bijvoorbeeld kunnen agenten beelden doorkrijgen in de helm die ze dragen. Die beelden worden in een centrale commandopost verwerkt. Ook voor het tracken van verdachte personen is de oplossing geschikt, want er zit een big data element in de oplossing verwerkt voor automatische profielherkenningen en dergelijke. “Binnenlandse Zaken heeft het al gezien en is wel overtuigd van het nut”, stelt Verheye. Het Tetra-netwerk van onze hulp- en politiediensten kan alvast gekoppeld worden aan SafeCity. “In Kenia gebruiken ze de oplossing, maar in België heb je helaas veel koppelingen nodig voor alle databanken en de eigen systemen die politiekorpsen en -zones allemaal gebruiken”, beseft Verheye ook.

IN START-UP MODUS

Wereldwijd oogt de portfolio erg breed. Maar in België functioneert de enterprise-afdeling als een start-up en dus moeten er keuzes gemaakt worden. Dé focus ligt daarom in eerste instantie vooral op de networking-kant en de cloudoplossingen. De netwerkoplossingen met switching, routing en wifi biedt Huawei al enige tijd in ons land aan met VDAB en De Lijn als gekende referenties. Sinds kort hoort daar ook het Rode Kruis bij met een wifi-oplossing.

Voor de cloudoplossing streeft Huawei het Duitse succes met Deutsche Telekom na. “We zijn een aantal PoC’s rond ons cloud OS aan het draaien en willen tonen dat het ook op bijvoorbeeld HP-servers werkt, dat de samenwerking met VMware er is enzovoort”, zegt Verheye. Prodata en Tobania zijn de partners die mee de cloud bouwen en Huawei wil daar straks nog een tweetal namen aan toevoegen.

Kristof Van der Stadt

“Klanten willen bewijzen zien voor ze ons vertrouwen. We weten dat we uitgedaagd gaan worden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content