Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Volgens de Californische start-ups Ctera en SolidFire zou cloud een interessant alternatief voor opslag moeten vormen. Hun aanbod richt zich vooral tot service providers.

Voor veel bedrijven vormt cloud een interessante oplossing voor hun opslagproblemen. In afwachting dat de vraag boomt, bieden service providers een aangepaste oplossing aan, vaak op basis van ssd-opslag. Deze providers begrijpen natuurlijk wel dat er belemmeringen zijn voor de invoering van cloud storage, met name op het gebied van veiligheid, prestaties en integratie en beheer. Maar er zijn ook tal van voordelen, bijvoorbeeld het feit dat de opslag op een andere locatie gebeurt tegen een veel interessantere kostprijs, veel flexibeler is, overal toegankelijk is, enz. Opvallende troeven, aangezien de hoeveelheid ongestructureerde data exponentieel groeit…

Ctera

De Californische start-up Ctera is ervan overtuigd dat opslag in de cloud een alternatief vormt voor kmo’s en ondernemingen die verspreid zijn over meerdere vestigingen. Hun aanbod richt zich tot cloud providers en steunt op een hybride architectuur die een lokale nas combineert met een opslagruimte in de cloud, dit alles gekoppeld aan versleuteling en een portal om de back-ups te beheren en te zorgen voor provisioning.

In de praktijk worden er agents geïnstalleerd op de gedecentraliseerde servers en pc’s (en in de toekomst zelfs op tablets), terwijl een nas-gateway zorgt voor de opslag ter vervanging van de traditionele file servers. Deze nas-gateways bieden een opslagcapaciteit van 2 tot 24 TB en kunnen 1 tot 200 gebruikers bedienen, terwijl ze verschillende protocollen ondersteunen en zorgen voor de versleuteling (om veiligheidsredenen), en de compressie en deduplicatie (om de vereiste bandbreedte te beperken). Dankzij een console kan het beheer van de back-up en van de infrastructuur verzekerd worden. Sinds kort is dit beheer trouwens mogelijk vanaf een iPad of een Android-tablet.

De oplossing beoogt kmo’s die hun bestandservers willen vervangen of grotere bedrijven met filialen of agentschappen zonder gespecialiseerd it-personeel, maar ze kan ook worden ingezet voor een veilige uitwisseling van bestanden.

Een van de klanten van Ctera is Swisscom IT Services, dat dit platform aanbiedt om opslag in Cloud as-a-Service te beheren (met behulp van cloud Atmos van EMC). Bij ons werd er een overeenkomst ondertekend met Amplidata (zie onze website van 3/4/2012).

SolidFire

SolidFire is ook gespecialiseerd in cloudopslag en richt zijn pijlen op de ssd-technologie van het type MLC van Intel om cloudleveranciers ervan te overtuigen om “cloud storage aan te bieden voor kritieke applicaties”, aldus oprichter en ceo Dave Wright. Wij kunnen zowel hoge capaciteit tot 1 PB als uitstekende prestaties tot 5 miljoen iops aanbieden op basis van een cluster die tot 100 nodes kan groeperen.” Hij is van mening dat zijn concurrenten EMC en NetApp geen gelijkaardige capaciteit kunnen aanbieden, want hun prestaties moeten flink onderdoen. “De nas-en san-technologieën zorgen voor problemen op het vlak van de prestaties, blijken moeilijk te beheren en te automatiseren, en werken op het niveau van de multitenant functies”, voegt hij eraan toe.

Een van de specifieke kenmerken van het aanbod is een virtualisatietechnologie van de prestaties die het mogelijk maakt om een verschillende servicekwaliteit per gebruiker te bieden in één zelfde systeem (door de capaciteit en prestaties te scheiden) en diverse tools om de efficiëntie van de opslag te verbeteren en de capaciteit te optimaliseren (meer bepaald door deduplicatie, compressie of thin provisioning). Daarnaast kreeg de automatisering van de opslag de voorkeur, terwijl de integratie met beheertools van de markt (waaronder OpenStack en VMware) werd versterkt.

Het basisaanbod bestaat uit een 1U node van 10 ssd-schijven voor een capaciteit van 12 TB, terwijl het high-endaanbod maar liefst 100 nodes bevat voor een opslagruimte van 1,2 PB.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content