Een jaar geleden kwam er met de opslorping door het IBBT een einde aan het ambitieuze, Vlaamse, mobiele proeftuinproject i-City. Nu ja, beter is: ‘een nieuwe start’, want het initiatief is door de fusie helemaal opengetrokken.

De retorische vraag van voormalig ceo van i-City Guy Coen vorig jaar sprak boekdelen: “Enkel Hasselt, enkel wifi en wij die de pda’s uitdelen?” Hij gaf aan dat de vzw i-City te veel beperkingen had om de verwachte strategie waar te maken. De integratie in het IBBT volgde, grotendeels in het iLab.o, zo vertelt ons Pieter Ballon, general manager van iLab.o. ILab.o deed binnen IBBT al, zij het in beperktere mate, gelijkaardig proeftuinonderzoek als i-City deed.

“Waarom was dat voor i-City beter?”, stelt Ballon zelf de vraag. “Het IBBT kon een breed, open en vooral ook neutraal platform aanbieden aan allerhande bedrijven. In i-City zaten ook veel bedrijven (vb. Telenet, Microsoft, … nvdr), wat soms voordelen opleverde, maar ook beperkingen. Ten tweede miste i-City de onderzoekscomponent die het IBBT wel kan aanbieden.” De opslorping zorgde zo dus niet alleen voor dat het voormalige i-City meer onderzoeksgedreven werd, maar ook dat het opengetrokken werd van Leuven en Hasselt naar heel Vlaanderen. Qua topics is de hoofdmoot nog altijd ‘wireless’, “maar dan wel aangevuld met ‘the internet of things'”, aldus Ballon. “Voorts houden we ons ook bezig met ‘e-health & well being’ en media(beleving).”

Dat zorgt voor enkele interessante nieuwe projecten. Niet alleen intern, als ondersteuning voor de eigen IBBT-onderzoeksgroepen, als voor de buitenwereld. “Intern is er het project Digimeter. Dat bouwt echt voort op die expertise van i-City rond panelmanagement, maar dan opengetrokken tot heel Vlaanderen. We hebben nu een groot representatief staal van ict-gebruikers in Vlaanderen, van wie we echt gedetailleerde en up-to-date informatie hebben over hun mediagebruik. Daaruit kunnen onze onderzoekers gebruikers rekruteren voor proeftuinexperimenten.” Een opvallend ‘extern’ project is het Europese Apollon-project, dat gefinancierd is door de Europese Commissie en waarvan IBBT de coördinatie op zich neemt. “In heel Europa ontstaan nu proeftuinen, meestal lokaal ingebed. Apollon biedt jonge Europese bedrijven de kans om producten uit te testen in andere Europese proeftuinen, en dus op andere Europese markten.” Daarnaast zijn Ballon en zijn team erin geslaagd om de hoofdzetel en het secretariaat van de Europese associatie van Living Labs (Enoll), die op weg is naar een kleine 200 leden, naar België te krijgen. “Je merkt dat we het vroegere i-City wat van richting hebben veranderd, maar ook een grotere schaal gegeven hebben.”

STG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content