Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Visibiliteit, controle en automatisering: dat waren de drie ordewoorden van IBM op de recente Pulse 2012 conferentie in Las Vegas. De achterliggende idee: als je een goede kijk hebt op je infrastructuur, alles onder controle houdt en automatisch kan laten verlopen, dan zijn de basisvoorwaarden vervuld om vlot en veilig clouddiensten te ontwikkelen en te beheren – inclusief mobiele apparaten in de cloud.

Geen hype of hoera-geroep op dit congres maar een hele rist bedrijven die aan de ruim 8.000 deelnemers kwamen tonen hoe zij hun infrastructuur aanpassen om efficiënter te kunnen werken, vooral dan in de cloud – maar uiteraard wel met behulp van IBM-software. En IBM steekt hen opnieuw een meer dan helpende hand toe met de introductie van een reeks nieuwe producten en updates rond zijn Smart Cloud Foundation, de verzameling van technologieën waarop zijn cloud computing aanbod gebaseerd is.

Snellere roll-out

De onderliggende idee is ongewijzigd: bedrijven en organisaties in staat stellen om vlot clouddiensten te installeren, beheren, configureren en automatiseren, zowel in private als in publieke of hybride cloudomgevingen maar met een nog betere controle op het geheel dan vroeger. SmartCloud, dat in de lente van vorig jaar geïntroduceerd werd als platform waarop klanten middleware en applicaties in de cloud kunnen ontplooien, werd nu uitgebreid met meerdere nieuwe functies. Zo is er SmartCloud Provisioning, een tool waarmee servers kunnen toegevoegd of geüpgraded worden, on-demand onmiddellijk virtuele machines kunnen opgestart worden, images kunnen aangemaakt worden, enz.

De Nederlandse leverancier van it-infrastructuurdiensten Dutch Cloud maakt daarvan al volop gebruik om zijn administratieve werkbelasting bij het uitrollen van nieuwe cloudinitiatieven te verlichten. Dutch Cloud was een van de eerste bedrijven in de wereld die SmartCloud Provisioning commercieel toepaste. “Dankzij de hoge graad van automatisering besteden onze it-mensen nu 80 procent van hun tijd aan cliëntmigraties en amper nog 20 procent aan de administratie, en dat is 70 procent minder dan vroeger”, legt Martijn Van Zoeren uit, ceo van Dutch Cloud. “Vroeger zouden we er bijna een uur over gedaan hebben om 200 virtuele machines voor een klant te installeren, maar nu kunnen we die klus op minder dan vijf minuten klaren – en daar varen zowel de klant als wij goed bij want we kunnen sneller inspelen op zijn wensen en onze operationele kosten blijven onder controle.” Dutch Cloud, dat haast uitsluitend op de kmo-markt mikt, telt momenteel een vijftiental medewerkers en een dozijn partners, enkel in Nederland, maar Van Zoeren sluit niet uit dat hij in de nabije toekomst zijn werkterrein ook naar België zou verruimen.

Visibility, control, automation

IBM breidt ook zijn SmartCloud Continous Delivery aanbod uit, een suite van best practices rond integrated lifecycle management voor clouddiensten. De recente overname van Green Hat moet de development lifecycle tijd nog verkleinen door testcycli te stroomlijnen wanneer applicaties naar cloudomgevingen overgeplaatst worden. Ook hier werden volgens Scott Hebner, vp marketing van de IBM Software Group, al spectaculaire resultaten geboekt waarbij leveringstijden werden teruggebracht van maanden naar dagen door automatisering en standaardisering, met ook een stevige daling van de resourcekosten. In het kader van zijn drie cloud-doelstellingen – visibility, control, automation – komt IBM nu ook met een SmartCloud Control Desk die de configuratie-integriteit moet waarborgen ongeacht wat er in een datacenter ook verandert, gepland of onverwacht. SmartCloud Monitoring sluit daar nauw bij aan want het stelt cloudbeheerders in staat virtuele infrastructuren nauwgezet in ’t oog te houden om de beschikbaarheid en benutting van de cloud te maximaliseren, en dat met behulp van analytics om de werkbelasting zo ideaal mogelijk te verdelen.

En mobiliteit

Het was opvallend hoe vaak de term analytics op dit congres terugkwam, blijkbaar wil IBM overal waar het enigszins zin heeft gebruik maken van de technologie die het een paar jaar geleden van SPSS verworven heeft. En een ander steeds weerkerend thema: mobiliteit. “Je kan er nu eenmaal niet naast kijken, onze werkomgeving wordt alsmaar mobieler, en in dat licht moet je ook de overname van WorkLight begin dit jaar zien om ons aanbod voor de mobile enterprise te versterken”, zegt Danny Sabbah, general manager van Tivoli Software. Ook Scott Hebner heeft het meermaals over mobiliteit en meer bepaald over de convergentie van cloud computing en mobiliteit aan de front end – “en dat beperkt zich niet tot enkel smartphones”, beklemtoont hij, “het gaat hier om alle mogelijke toestellen die draadloos kunnen werken, zelfs meetapparatuur of wagens. Vandaar dat wij nu Endpoint Manager for Mobile Devices hebben aangekondigd waarmee bedrijven al hun mobiele apparaten beter en veiliger moeten kunnen beheren in cloudomgevingen. De bedoeling is een mobiel toestel niet alleen op enkele minuten operationeel te kunnen maken maar het daarna ook te kunnen monitoren om eventuele datarisico’s op te sporen en indien nodig alle gegevens onmiddellijk te kunnen wissen wanneer een apparaat verloren of gestolen wordt. Vooral nu ‘bring your own device’ steeds meer ingang lijkt te vinden, wordt een dergelijke controle op alle toestellen van cruciaal belang.” Toshiba heeft als eerste fabrikant Endpoint Manager nu in het bios van zijn komende enterprise notebooks gebrand.

Smarter Planet

Uiteraard besteedde IBM op zijn conferentie ook weer ruimschoots aandacht aan zijn ‘Smarter Planet’ concept waarbij alle mogelijke voorwerpen, van gebouwen over wagens en nutsvoorzieningen tot zelfs mensen met sensoren worden uitgerust die voor een constante stroom van informatie zorgen om het energieverbruik te beperken en onze planeet schoner te houden. In dat verband was er een leuke opmerking van Dave Bartlett, de vp industry solutions, bijgenaamd de ‘building whisperer’: de beste intelligente sensor is volgens hem de mens omdat die zijn smartphone kan gebruiken om onmiddellijk elk probleem te signaleren. Belangrijke nieuwe gebruikers van IBM’s smarter buildings software zijn o.a. de Amerikaanse luchtmacht (170 locaties over heel de wereld) en het Louvre in Parijs dat de Maximo Asset Management software van IBM inzet om de ruim 65.000 herstellings- en onderhoudswerken per jaar, zowel geplande als onverwachte, uit te voeren zonder de bijna 9 miljoen bezoekers te storen.

Frans Godden

” Je kan er niet naast kijken, onze werkomgeving wordt alsmaar mobieler.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content