Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

IBM wil onze digitale en de fysieke infrastructuur versmelten tot één groot intelligent netwerk dat het beheer van gebouwen, nutsvoorzieningen, transport, en steden in hun geheel moet stroomlijnen. Integrated service management voor smarter buildings op een smarter planet.

Het jongste Gartner Magic Quadrant for Delivery Utility Enterprise Asset Management liegt er niet om: IBM staat op dit terrein met zijn Maximo Asset Management op eenzame hoogte, als enige in het Leaders-vakje. Volgens Gartner is het sterke van deze toepassing dat ze in combinatie met Tivoli-software in staat is computergestuurde systemen te beheren met dezelfde oplossing die ook gebruikt wordt om fysieke productiesystemen te beheren.

“En dat is precies waar IBM nu in de nabije toekomst echt werk wil van maken”, zegt Dave Bartlett, IBM vice president Industry Solutions. “Steeds meer apparaten, gebouwen en infrastructuren worden voorzien van sensoren en rfid-tags en worden zo van alledaagse voorwerpen omgetoverd tot “intelligente” die informatie aanreiken over hun status, hun locatie of historiek. De ervaring die IBM hier de voorbije jaren heeft opgedaan met zowel sensoren als systeembeheer en analytics maakt dat wij ideaal geplaatst zijn om de brug te slaan tussen de fysieke en de digitale wereld en zo een nieuwe intelligente infrastructuur te creëren waarbinnen organisaties efficiënter kunnen werken.”

Netwerken en meters bewaken

Daartoe heeft IBM Tivoli Netcool/OMNIbus aangekondigd, een beheersoplossing voor het monitoren van complexe netwerken zoals telecommunicatielijnen en verkeerssignalisatie om met behulp van predictive analytics netwerkproblemen op te vangen vooraleer ze zich effectief voordoen. “Een soort van centraal zenuwstelsel dat in real-time status updates geeft van wat er ook gebeurt ergens ter wereld”, zegt Bartlett.

Minstens even nuttig is de nieuwe Intelligent Metering Network Management software waarmee nutsbedrijven data kunnen verzamelen van zogenaamde intelligente meters voor elektriciteit, water en gas, en die informatie dan vergelijken met voorgeschreven richtlijnen om te zien of er eventueel afwijkingen van de vaste patronen zijn. Op die manier kan een nutsbedrijf niet alleen veel sneller ingrijpen bij problemen maar kan het ook veel efficiënter werken door interventies beter te plannen. Als je weet dat marktonderzoekers voorspellen dat in de komende jaren meer dan 300 miljoen intelligente meters geïnstalleerd zullen worden over heel de wereld, dan kan dit stukje software grote diensten bewijzen. Een prachtig voorbeeld daarvan is DC Water, de maatschappij die zo’n 2.000 km waterleidingen beheert om en rond Washington D.C. waarvan sommige nog dateren van vóór de Amerikaanse burgeroorlog (!). Met behulp van sensoren die op het hele netwerk geïnstalleerd werden kan DC Water via IBM Maximo Asset Management software en een GIS-toepassing van ESRI op een gedetailleerd dashboard elk puntje van dat netwerk in real-time volgen en onmiddellijk een interventieploeg uitsturen indien nodig.

Verloren voorwerpen

Heel indrukwekkend is ook de nieuwe IBM Real-Time Asset Locator for Healthcare, een toepassing die ervoor zorgt dat kostbare medische apparatuur in hospitalen te allen tijde gelokaliseerd kan worden zodat ze onmiddellijk ter beschikking staat van het medisch personeel (dat overigens met behulp van rfid-tags ook zelf gelokaliseerd wordt). “Als je weet dat gemiddeld 10 tot 20 procent van die apparatuur onvindbaar is of verloren wordt, dan begrijp je waarom zo’n oplossing echt levensreddend kan zijn”, stelt Bartlett. “Het feit dat elk toestel van een sensor voorzien is, betekent ook dat het constant informatie kan aanleveren over zijn gebruik en op die manier ook een historiek mogelijk maakt die kan aangeven wanneer het aan onderhoud of vervanging toe is. Eigenlijk weer een perfect voorbeeld van de integratie van de digitale en de fysieke wereld via integrated service en systems management.”

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content