Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Informaticaprofielen blijven erg gewild in ons land, zo blijkt uit jaarlijkse cijfers van de VDAB. Het aantal ict-vacatures in 2008 daalde – wat te verklaren is door het uitbreken van de crisis – maar blijft erg omvangrijk.

De studiedienst van de VDAB publiceert jaarlijks de lijst van knelpuntberoepen, lees: beroepen waarvan de vacatures moeilijk ingevuld worden. De lijst voor 2008 bevat 84 beroepenclusters met 204 beroepen. De crisis kortte de lijst wat in, maar volgens de VDAB zal het effect ervan zich pas dit jaar ten volle laten voelen.

In 2008 ontving de VDAB 269.122 vacatures, een daling van 4,4 procent tegenover 2007. In totaal bleek 45,7 procent van de ontvangen jobs (dus 123.086 stuks) thuis te horen in de categorie knelpuntberoep. Het gaat hier enkel over cijfers voor Vlaanderen, maar de VDAB stelt dat de lijst van knelpuntberoepen erg vergelijkbaar is in Brussel en Wallonië.

Het aantal vacatures bij de VDAB voor de beroepsgroep ‘Informaticus’ bedroeg in 2008 7377 stuks. Dat zijn er een kleine 1000 minder dan vorig jaar, toen er nog 8360 vacatures geteld werden. Dat neemt niet weg dat informatici in absolute cijfers nog altijd bij de meest gezochte profielen thuishoren. Enkel het aantal vacatures in de beroepsgroepen ingenieurs, technici en leerkrachten is van eenzelfde grootteorde.

Opleiding

De VDAB ziet zowel kwalitatieve als kwantitatieve oorzaken. “De werkgevers vragen informatici die hooggeschoold zijn, de technologie perfect beheersen en een up-to-date kennis bezitten in domeinen als systeemarchitectuur, op internet gebaseerde toepassingen en systeemintegratie. Die hoge profielen in de ict-arbeidsmarkt worden minder getroffen door delokalisatie dan de gewone programmeurs.”

Voor die ‘gewone’ toepassingsprogrammeurs waren er nochtans het meeste openstaande vacatures in 2008, welgeteld 1978 stuks. Dat is nauwelijks minder dan de 2061 in 2007. Ook waren er 1910 vacatures voor supportfuncties, tegenover 1696 in 2007. Daarnaast zijn ook projectleiders (740), analisten (617) en analist-programmeurs (595) erg gewild.

De VDAB zegt via opleiding van werkzoekenden het aanbod aan ict’ers proberen te verruimen. In 2008 werden er 527 beroepsopleidingen voor informatici gestart bij de VDAB. Dat is veruit het meest van alle knelpuntberoepen.

Een andere mogelijke oplossing is uiteraard mensen uit het buitenland binnenhalen. Het beroep informaticus staat bijvoorbeeld op de lijst voor de versoepelde procedure voor het aanwerven van werknemers uit nieuwe EU-lidstaten. Doch dat blijkt voorlopig nauwelijks een oplossing. In 2008 werden op die manier arbeidskaarten uitgereikt aan welgeteld 33 informatici. Bij de aanwerving van werknemers van buiten de EU zijn sinds 2006 de Indiërs sterk vertegenwoordigd en zij gaan voornamelijk als informaticus aan de slag. #

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content