Zowel de cto als Nico Wauters, ceo en oprichter van Network Mining hebben een technische achtergrond bij operatoren. Het is daar dat ze tot de ontdekking kwamen dat operatoren weliswaar flink investeren in de uitbouw van hun netwerken, maar dat ze veel te weinig kennis hebben over het gebruik en de efficiëntie ervan. “Eigenlijk wordt er in de telecomwereld veel te weinig gemeten. Wel op alarmniveau om pannes te detecteren, maar niet om bijvoorbeeld over- of ondercapaciteit meteen op te sporen. Volgens ons is er een grote nood aan ‘network business intelligence’ diensten”, legt Nico Wauters uit. In 2004 werd het concept aan de operatoren getoetst. “Belgacom International Carrier Services (BICS) geloofde er meteen in, waarna we het bedrijf opgericht hebben. BICS is dan meteen onze eerste klant geworden”, aldus Nico Wauters.

Ondertussen draait de in huis ontwikkelde software bij vijf operatoren waar die dagelijks gebruikt wordt om operationele maar ook strategische beslis-singen te nemen. Naast BICS zijn dat onder meer Telenet, Syntigo (glasvezelnetwerk van de Belgische spoorwegen) en Fastweb in Italië. “We spelen in een nichemarkt en in België ben je dan ook snel rond”, erkent Nico Wauters. De toekomstige groei zal dus voor een deel uit het buitenland moeten komen. “Specifiek daarvoor hebben we begin dit jaar een partnership met Alcatel-Lucent getekend”, voegt medevennoot Roland Leners toe. Dat moet het bedrijf toelaten om op grotere schaal te kunnen spelen. “Zelf een eigen salesnetwerk in bijvoorbeeld de States uitbouwen ligt niet voor de hand, dus hopen we dat via partners als Alcatel-Lucent te kunnen doen. Maar we praten evengoed ook met andere ven-dors, want neutraliteit blijft belangrijk voor ons”, aldus de ceo.

Volgens Roland Leners zijn er vanuit de overeenkomst met Alcatel-Lucent alvast enkele audits bij grote buitenlandse operatoren uit de bus gevallen: “Dat is ook een richting die we willen uitgaan. Heel wat nodes zijn compleet verouderd. Met audits kunnen we operatoren helpen om beter de transitie te maken van oude netwerken naar nieuwe.”

Concurrerende bedrijven die specifiek met network business intelligence bezig zijn, komt Network Mining naar eigen zeggen amper tegen. “De grootste concurrentie komt doorgaans nog van de eigen it-afdeling bij de operatoren. Dikwijls hebben ze zelf al iets op poten gezet om bepaalde info uit het netwerk te halen”, aldus Leners.

Vorig jaar draaide het bedrijf 700.000 euro omzet. “Richting het miljoen moet haalbaar zijn voor dit jaar”, kijken de heren vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content