Uptime ontstond in 2001 in de schoot van Cronos. Het bedrijf richt zich op de infrastructuurmarkt, in de eerste plaats met consulting en detachering, maar evengoed met volledige infrastructuurprojecten, managed services en opleidingstrajecten. “We stellen ons leveranciersonafhankelijk op”, zegt managing partner Henk Van ’t Net, “al werken we wel selectief. We willen graag een topdriepartner zijn voor de technologieleveranciers waar we de voorkeur aan geven.” Zoals bekend behoort het tot de strategie van Cronos om specifieke activiteiten als een aparte onderneming in de groep onder te brengen. Cronos heeft op die manier intussen al een honderdtal bedrijven en bedrijfjes opgestart, waarvan Uptime een goed voorbeeld is. “Diezelfde strategie bouwen we nu ook uit binnen de Uptime Group”, stelt Henk Van ’t Net. “We investeren gericht in bepaalde technologieën en zetten die dan in de markt neer.”

Concreet voerde Uptime die oefening tot nog toe al zeven keer uit. Het gaat onder meer om Hestia, dat zich heeft gespecialiseerd in managed services, virtualisatie- en deploymentbedrijf ePact, en Init9 voor Linux- en opensourceopdrachten. Verder zijn er binnen de Uptime Group ook nieuwe bedrijfjes die zich onder meer op infrastructuurprojectbeheer, service level management en netwerk- en opslagprojecten richten. “Net als Cronos heeft ook Uptime een heel vlakke structuur. Voor ons is het cruciaal dat onze medewerkers zich kunnen verdiepen in de domeinen die hen echt interesseren. We bieden hen daarbij de mogelijkheid op termijn ook door te groeien, hun expertise in een apart bedrijf onder te brengen en in dat bedrijf te participeren.”

Vlaanderen en Brussel

In 2009 wil Uptime zich duidelijk als groep positioneren. Klanten kunnen bij de bedrijven van de groep terecht voor heel specifieke oplossingen, terwijl de groep als geheel waar nodig ook een totaaloplossing kan bieden. “We zijn in zowat alle sectoren aanwezig”, vervolgt Henk Van ’t Net, “met een focus op healthcare en overheid. Voorts zijn we ook in de financiële wereld en de industrie actief.” Het actieterrein van Uptime is Vlaanderen en Brussel. Naast de hoofdzetel in Kontich heeft de groep nog vestigingen in Kortrijk en Hasselt. “Van daaruit bedienen we nu al een stukje van Noord-Frankrijk en Nederland. Plannen om de Waalse markt en de buurlanden actief te benaderen zijn er wel, al blijven ze voorlopig weinig concreet. Wellicht is dat iets waar we in 2010 werk van zullen maken.” Intussen blikt Uptime terug op een geslaagd 2008. “De marges komen steeds meer onder druk, maar dat is natuurlijk overal zo. De eerste helft van 2009 wordt wellicht lastig, al maken we ons sterk dat onze klanten niet zomaar rond hun behoefte aan infrastructuur kunnen. Uitstel van investering komt er in de eerste plaats voor nice-to-have projecten.”

Partner Content