Enquête 6 Innovatie heeft verschillende gezichten

Is innovatie binnen uw bedrijf belangrijk? En is de it-afdeling dan de driver? Of is het toch veeleer de business? Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen, organiseerden we een diepgaande enquête over de relatie tussen it en innovatie.

8 Bedrijfscultuur is cruciaal voor levensvatbare innovatie

Wat bepaalt dat een idee uiteindelijk ook vertaald wordt in een baanbrekend product of dienst? We legden de vraag én onze enquêteresultaten voor aan een uitgelezen paneel van cio’s uit zowel de verwerkende industrie als de dienstensector.

16 Innovatie loont, ook voor werknemers

Binnen de meeste organisaties bestaat er een structuur om vernieuwende ideeën aan bod te laten komen. En wat goed nieuws is voor de werknemers: de meeste plaatsen daar ook een beloning tegenover.

Interview 18 Pierre De Muelenaere (Iris) en Jan Callewaert (Option)

Terwijl dit land één van de meest fundamentele crisissen uit zijn bestaan doormaakt, geven twee op en top Belgische ondernemers de politieke klasse een flinke veeg uit de pan. “Onze politici zijn niet geïnteresseerd in ondernemerschap”, klinkt het.

22 Wim De Waele (IBBT)

Innovatie binnen ict stimuleren, is de no-nonsense opdracht die de Vlaamse overheid aan het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie gaf. Directeur Wim De Waele kijkt terug op vier jaar IBBT en gunt ons een blik in de toekomstplannen.

26 Thierry Van Landegem (Bell Labs)

Enkele dagen voor zijn vertrek naar de States van waaruit hij de operationele leiding van Bell Labs op zich neemt, konden we Thierry Van Landegem nog net strikken in het Antwerpse gebouw van Alcatel-Lucent voor een babbel rond innovatie.

29 Pattie Maes (MIT)

Wie innovatie zegt, denkt automatisch aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. De Vlaamse hoogleraar Pattie Maes werkt al meer dan tien jaar in het ’technologische walhalla’.

38 Arnoud De Meyer (Judge Business School)

“Vlaanderen kent geen ondernemerscultuur en kan de internationale markt niet bespelen”, legt Arnoud De Meyer de vinger meteen op de wonde. Toch schrijft de topman van de Judge Business School in Cambridge ons land niet helemaal af.

Dossier 39 Innovatie komt van klanten

Bedrijfsleiders zijn steeds meer op zoek naar verandering maar hebben het moeilijk met change management. Innovatie moet komen van een sterkere band en interactie met de klanten.

40 Als chips het licht zien

De tijd dat chips het licht zien – letterlijk dan – komt met rasse schreden naderbij. Dat kan pas tellen als innovatie.

41 Meer kernen, meer moeilijkheden?

Vandaag horen computergebruikers dat meer ‘verwerkingskernen’ (cpu-cores) per processorchip garant staat voor de nieuwe groei in computervermogen. Maar een ‘meer kernen’-aanpak schept wel problemen.

Opinie 30 Georges Campioli (Agoria)

Voor de directeur van Agoria in Wallonië bestaat een van de grootste uitdagingen op het vlak van innovatie in het Waals Gewest erin jonge talenten warm te maken voor het vak.

32 Charles Leadbeater

De idee dat er voor innovatie speciale R&D-labo’s nodig zijn, is compleet achterhaald. Dat zegt Charles Leadbeater, die zowat als een wereldwijde autoriteit inzake innovatie en creativiteit beschouwd wordt.

Praktijk 28 Eigen innovatie is essentieel 36 Big Brother in de wagen? 42 Zappen in een handomdraai

Partner Content