De nieuwe HP Officejet Pro X576dw is een inkjetmultifunctional, maar, om het met de beroemde woorden van Star Trek’s Dr. McCoy te zeggen, ‘niet zoals we hem kennen’.

Het printgedeelte werkt volgens HP’s geoctrooieerde Page Wide Array (PWA)-technologie. Het printgedeelte heeft daardoor geen bewegende printkoppen meer zoals traditionele inkjets. Deze alles-in-éénprinter kan zich daardoor zowel qua kostprijs als qua prestaties meten met high-end lasers. We testen of deze claim van HP klopt.

De HP Officejet Pro X576dw (€ 949 straatprijs) is bedoeld voor gebruik door kleine en middelgrote bedrijven voor werkgroepen van 3 à 15 medewerkers. Deze 42 ppm (pagina’s per minuut) A4 kleuren-mfp kan gemiddelde maandelijkse printvolumes aan van 1.000 tot 4.200 pagina’s en moet in dat opzicht dus niet onderdoen voor een high-end laser-all-in-one (aio). Ook inzake prestaties en kostprijs lijkt deze aio meer op een laser dan op een inkjet. Het printgedeelte werkt immers volgens HP’s Page Wide Array (PWA) technologie. PWA dook in 2006 voor het eerst op in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen. Vorig jaar introduceerde HP deze nieuwe techniek voor het eerst in zijn X-serie van Officejet Pro-printers en -multifunctionals. De HP Officjet Pro X551dw Printer (€ 649 straatprijs) is overigens qua printgedeelte identiek aan de door ons geteste HP Officejet Pro X576dw multifunctional, dus wat we verderop concluderen over de printprestaties geldt ook voor deze printer. De nieuwe PWA-technologie duikt ook op in twee iets tragere en goedkopere apparaten met een aanbevolen maandelijks werkvolume van 500 à 2.800 pagina’s, de 36 ppm HP Officejet Pro X451dw printer en de HP Officejet X476dw aio.

PAGE WIDE ARRAY TECHNOLOGIE

Tot op vandaag zijn er volgens HP al meer dan 20 miljard pagina’s geprint met de PWA-technologie. PWA staat dus voldoende op punt om ook in kantoormachines te gebruiken. Voordelen zijn een hogere snelheid en lagere kosten. Zo is de Officejet Pro X volgens HP tweemaal sneller dan een laserprinter in dezelfde prijsklasse en bedraagt de gebruikskost slechts de helft. Maar wat is PWA eigenlijk? De technologie is gebaseerd op HP’s Scalable Printing-technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 ‘nozzles’ per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt 1.200 spuitmondjes per inch. Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken.

SPECIALE INKTEN

Samen met een nieuwe printkop moest HP voor zijn PWA-printers ook nieuwe inkten ontwerpen. Het is immers een technisch huzarenstukje om op standaardpapier hoge printsnelheden te halen zonder vegen en vlekken bij een printer die in één keer regel per regel afdrukt en waarbij het papier tegen hoge snelheden onder de printkop door beweegt. Vooral het verkrijgen van optisch zwart met hoge densiteit bleek niet zo eenvoudig te zijn. De HP 970 en 971 pigment-inkten werden speciaal hiervoor ontwikkeld. De inktcartridges zijn erg compact en produceren weinig afval wanneer ze leeg zijn. HP biedt gewone en ‘XL’-cartridges aan. De eerste soort kan volgens de iso-normen 3.000 zwarte 2.500 kleurenpagina’s printen. De XL-soort print 9.200 iso-pagina’s in zwart en 6.600 pagina’s in kleur.

INSTALLATIE EN BEHEER

Door de vele opties, lijkt de ingebruik-name van de Officejet Pro X576dw initieel ingewikkeld, maar in de praktijk valt het enorm mee. Het 10,9cm CGD (Colour Graphic Display)-aanraakscherm geeft duidelijke instructies voor elk te configureren onderdeel. Bovendien is direct na koppeling aan het netwerk de ‘Embedded Web Server’ beschikbaar, tenzij u die expliciet uitschakelt via het bedieningspaneel. Niet alleen kunt u via het webbeheer de status van de printer opvragen, u kunt ook allerlei instellingen wijzigen via de browser. Als u op een client-pc het volledige softwarepakket installeert, worden naast de driver ook I.R.I.S. ocr-, HP Printer Assistant-, HP Update-, HP Scan- en HP Smart Print-software geïnstalleerd. Deze laatste toepassing helpt u verspilling van inkt en papier te vermijden.

Het webbeheer bevat zeven tabbladen: home, scan, fax, web services, network, tools en settings. De thuispagina geeft een gedeeltelijk grafisch overzicht van de netwerk- en printerstatus en het niveau van de inkten. Scan laat toe om de web-, e-mail en netwerkfolder-scanopties in te stellen. Dan kunt u met dit toestel direct naar die bestemmingen scannen. Naast de normale faxinstellingen kunt u via het Fax-tabblad ook het Digital Fax Profile van dit toestel configureren. Eens dat gedaan, kan een binnenkomende fax automatisch verzonden worden via e-mail of bewaard worden in een netwerkfolder. De HP ePrint-functies laten toe om vanaf elke locatie te printen door een bestand via e-mail naar de printer te verzenden (pdf, jpg, tiff en Microsoft Office).

Jozef Schildermans

Partner Content