We testen twaalf zakelijke gewone, converteerbare en hybride laptops van zeven fabrikanten. Voor het eerst steken er modellen met 4K-schermen in onze jaarlijkse laptoptest. In het eerste deel van deze test komen de laptops van Dell, Fujitsu en HP aan bod. Over twee weken volgen Lenovo, Panasonic, Samsung en Toshiba.

In het vorige nummer vindt u een beschrijving van de gebruikte testmethode. Gedetailleerde productinformatie en testresultaten vindt u in de Excel-tabel die u kunt downloaden van onze website.

LENOVO

Lenovo stuurde ons een dual-core hybride en een gewone Ultrabook. We starten met de hybride laptop, de ThinkPad Helix, een combinatie van een 11,6-inch tablet met Full HD ips-scherm en een toetsenbord-dock met extra batterij die voldoet aan alle voorwaarden om het geregistreerde Intel Ultrabook 2-in-1-label te dragen. De ThinkPad Helix is verkrijgbaar met 3de generatie Intel Core vPro ‘Ivy Bridge’ processoren. Vga en Gigabit Ethernet werken via een uitbreidingspoort en speciale kabeltjes. Het tabletgedeelte klikt eenvoudig vast in de toetsenbord-dock, met als resultaat een volwaardige, stevig aanvoelende, 1,67 kg zware mini-laptop met een uitstekend toetsenbord dat de bekende rode Thinkpad g-knops muis behoudt, maar ook voorzien is van een groot en comfortabel vijfknops multitouch ‘ClickPad’. In de linker-schermrand zit verder nog een compacte stylus verborgen. Hoewel het scherm stevig verankerd is, kunt u het toch eenvoudig los- of vastkoppelen. De tweede Lenovo in deze test is de 2014-versie van de vorig jaar ook al geteste ThinkPad X1 Carbon Ultrabook. Het platte design met donkerzwart chassis van verstevigde koolstofvezel (even sterk als aluminium, maar veel lichter) bleef behouden. Het 14-inch scherm plooit nog altijd 180 graden open zodat u deze laptop helemaal plat op een werkblad kunt leggen. Maar de nieuwe versie heeft een veel hogere schermresolutie (2.560 x 1.440 pixels) en is ook verkrijgbaar met multitouch-scherm. Ook de cpu werd geüpdatet tot 4de generatie Intel ‘Haswell’, naar keuze Core i5 of i7. De lay-out van het toetsenbord van de 2014-versie is anders en wat ons betreft iets logischer ingedeeld, maar de uitstekende ThinkPad-toetsaanslag bleef gelukkig behouden. Ook de TrackPoint of g-knopsmuis is nog steeds aanwezig, naast een groot klikbaar multitouch-aanraakvlak. Een vingerafdruklezer en bijbehorende tpm 1.2-beveiligingschip zijn eveneens van de partij. De functietoetsen zijn vervangen door een multifunctionele aanraakstrook vlak boven het toetsenbord. De snel oplaadbare batterij (80 % in 35 minuten) kunt u niet zelf verwisselen. Lenovo behield de usb-achtige voedingsaansluiting, die we persoonlijk te dik vinden, met een stroomkabel die snel in de war raakt.

PRESTATIE: 57/100 (HELIX); 60/100 (CARBON X1)

PRIJSKWALITEIT: 59/100 (HELIX); 59/100 (CARBON X1)

PANASONIC

Panasonic specialiseert zich in robuuste laptops en leverde ons een schok- en drukbestendige convertibele ToughBook CF-AX3 Ultrabook met dual-core Intel Core i5 met vPro. Hoewel dit met voorsprong de lichtste Ultrabook is in deze test (slechts 1,135 kg), overleeft deze compacte convertibele laptop toch een val van 76 cm hoogte en weerstaat vibraties tot 100 kg. De ToughBook CF-AX3 is zelfs compact en licht genoeg om met één hand vast te houden. Het 11,6-inch Full HD ips-aanraakscherm kunt u 360 graden naar achter kantelen om er een Windows 8-tablet van te maken. Merkwaardig genoeg kantelt het scherm niet over het toetsenbord, maar over de achterkant van de ToughBook. Het toetsenbord wordt in tablet-modus wel uitgeschakeld. Hoewel scherm en chassis samen slechts 1,8 cm dik zijn, slaagden de Panasonic-ingenieurs er toch in om volwaardige hdmi-, vga- en Ethernet- en twee usb 3.0-poorten in te bouwen. In het chassis vonden de ontwerpers verder nog plaats voor een geheugenkaart- en een optionele smartcard-lezer. Deze laptop heeft ook twee accu’s: een interne, die u niet kunt verwisselen, en een verwisselbare die u kunt ‘hot-swappen’ zonder dat u de computer opnieuw hoeft te starten. Het enige echte nadeel van deze convertibele laptop met erg innovatieve en krachtige hardware is het relatief kleine toetsenbord, waarop het voor mensen met grote handen ietwat lastig met tien vingers typen is. Het prijskaartje is ook aan de stevige kant, maar niet onterecht als je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt.

PRESTATIE: 66/100

PRIJSPRESTATIE: 63/100

SAMSUNG

Van Samsung ontvingen we een ultradraagbare Windows 8 laptop met een 4de generatie Intel ‘Haswell’ Core i5 dual-core processor. Betreffende zijn omvang en gewicht is die vergelijkbaar met een Intel Ultrabook. De ATIV Book 9 Plus 940X3G weegt slechts 1,39 kg en is 1,36 cm dun, maar lijkt door een slim design zelfs nog slanker. Het heldere 13,3-inch 4K Quad HD-aanraakscherm kantelt 180 graden, zodat u deze laptop helemaal plat kunt leggen. Ondanks de 3g-vermelding in de type-aanduiding is deze laptop niet met 3g-modem verkrijgbaar. De Gigabit Ethernet-aansluiting is een mini-uitvoering, waarvoor een verloopstekker wordt meegeleverd. De draadloze verbinding gaat niet sneller dan Wireless-N. Ons testmodel had een ssd met een capaciteit van 128 GB, maar er is ook een duurder model met Intel Core i7 en 256 GB ssd verkrijgbaar. Samsung beweert dat de niet-verwisselbare accu het tot 11 uur uithoudt op een volle lading, maar in de Futuremark PC Mark 8 Accelerated Work benchmark hield de ATIV Book 9 Plus het nauwelijks vier uur uit.

PRESTATIE: 61/100

PRIJSKWALITEIT: 63/100

TOSHIBA

De Toshiba Portégé Z10t is een 2-in-1 Ultrabook met een van de toetsenbord-dock afneembaar 11,6-inch Full HD 1080p ips-aanraakscherm. Kloppend hart van deze hybride laptop is een 3de generatie ‘Ivy Bridge’ Intel Core i5-processor met 4 GB niet-uitbreidbaar werkgeheugen. De combinatie van tablet en dock is voldoende stevig, maar het geheel ziet en voelt toch minder elegant aan dan de vergelijkbare compacte hybrides van Dell en Lenovo. Het hengsel waarin u de tablet in de toetsenbord-dock vastklikt, heeft een nogal lomp uitziende rand met in het midden een uitsparing voor de Windows 8.1 thuisknop op de tablet. Die uitsparing is overbodig, want op het toetsenbord zit die thuisknop immers ook nog een keer. Jammer genoeg is het toetsenbord bovendien minder goed dan dat van de Dell Venue 11 Pro en vooral de Lenovo ThinkPad Helix. De toetsjes voelen nogal wiebelig aan en het aanraakvlak is niet alleen erg klein, maar de muistoetsen zijn heel onhandig boven het touchpad geplaatst. Dat touchpad heeft weliswaar eigen (verborgen) randkliktoetsen, maar die reageren minder vlot dan we zouden wensen. Het hengsel beweegt nauwelijks naar achteren: het scherm staat er bijna 90 graden rechtop in. Nog een minpunt is dat de autonomie in vergelijking met de hybrides van Dell en Lenovo heel wat lager ligt. Dat het dock geen extra batterij heeft, helpt natuurlijk niet. Het gebruik van een wat ouder type processor doet de algemene prestaties ook al geen goed. Waar deze Toshiba hybride wel in uitblinkt, zijn de vele aansluitingen, met zelfs drie videopoorten: mini-hdmi op de tablet en hdmi en vga op de dock. Toshiba heeft ondertussen een model van deze hybride met een 4de generatie ‘Haswell’ cpu. Wellicht is dat een meer toekomstgerichte keuze, met naar we vermoeden betere autonomie en prestaties.

PRESTATIES: 53/100

PRIJSKWALITEIT: 60/100

CONCLUSIE

Het meest onder de indruk zijn we van de superlichte, innovatief ontworpen en best presterende Panasonic ToughBook CF-AX3 Ultrabook. De laptops met de beste prijskwaliteitverhouding zijn de Dell Venue 11 pro, de Dell Latitude E7240 en de Fujitsu LifeBook S904. Maar alle geteste laptops scoren minstens 59/100 inzake prijskwaliteit, dus een echt slecht toestel zit er in deze test niet tussen.

Op onze website vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores: http://datane.ws/laptops14

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content