Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Door het enorme tekort aan it’ers, zien bedrijven zich vaak genoodzaakt om goed opgeleide informatici uit Oost-Europa of Azië naar België te halen. Maar de Indiër of de Pool die al jaren om de hoek woont, en in zijn land van herkomst vaak een indrukwekkend studieparcours heeft afgelegd, maakt geen kans en wordt genegeerd. De Brusselse vzw Intec wil hier iets aan doen, door ‘nieuwe Belgen’ op te leiden tot analist-programmeur.

Intec is het enige Vlaamse onderwijscentrum in het Brusselse dat zich op it-opleidingen voor werkzoekenden toelegt. Jaarlijks krijgen ongeveer 240 mensen een getuigschrift, in het merendeel van de gevallen gaat het om werkzoekenden die voordien nog geen kaas gegeten hadden van it. Voor helpdeskdiensten bijvoorbeeld heeft Intec al ruim 150 man aan werk kunnen helpen.

“Met de nieuwe opleiding tot analist-programmeur willen we een stapje verder gaan”, verduidelijkt directeur Ludo Cattoor van Intec. “Het is de bedoeling om nieuwe Belgen aan te trekken die wél al een serieuze opleiding genoten hebben in hun thuisland, maar wiens diploma waardeloos is geworden in België.”

“Waarom zouden migranten die perfect in staat zijn om logisch en abstract te denken, maar al te vaak voorbestemd zijn om te eindigen in de horeca of in de bouw, geen doorgedreven opleiding tot programmeur mogen genieten”, vraagt de directeur zich terecht af.

“Eigenlijk is de situatie absurd. Buitenlanders die hier al jaren wonen, maken geen kans als it’er, omdat bedrijfsleiders mensen van hier verkiezen die vlot tweetalig zijn en de Westerse gewoonten met de paplepel zijn ingegeven. Maar die drempelvrees valt blijkbaar weg voor it’ers die speciaal uit India of Afrika naar België gehaald worden om het vuile werk te komen opknappen.”

C++, Java en. Net

Cattoor wil op maandag 25 augustus van start gaan met zijn opleiding. De directeur hoopt tegen dan 12 geschikte kandidaten gevonden te hebben. “Wij nodigen de arbeidsmarkt uit om ons te steunen”, klinkt het nog. “Agoria, als overkoepelend orgaan, maar ook bedrijven die rechtstreeks te maken krijgen met een tekort aan programmeurs.”

Het initiatief heeft alvast de steun gekregen van de overheid. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) maakte de nodige subsidies vrij, en ook de VDAB en Cevora steunen het project. De programmeertalen die aangeleerd worden zijn C++, Java en. NET. De opleiding zou duren tot mei 2009, en afgestudeerden krijgen een VDAB-getuigschrift.

Bij Intec zelf werken ruim 30 mensen. De cursussen worden gegeven door leerkrachten die van buitenaf worden aangetrokken. Sinds een jaar is er in het Brusselse pand ook een beperkt labo geïnstalleerd met servers van HP, en werkstations, firewalls en routers van onder andere Cisco en D-Link. Toch blijft de beschikbaarheid van hardware en software één van de pijnpunten.

www.intecbrussel.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content