> Oracle haalt ex-HP-ceo Mark Hurd aan boord als ‘president’, ten nadele van Charles Philips. Mark Hurd komt in de hiërarchie net onder Larry Ellison terecht en naast die andere president Safra Catz. “Mark deed briljant werk bij HP en hij zal het nog beter doen bij Oracle”, stelt Ellison in een persbericht. “Er is geen executive in de it-wereld met meer relevante ervaring dan Mark.” President Charles Philips ruimt plaats voor Hurd. Hoewel al er een tijd wat gedoe was rond Philips – een buitenechtelijke affaire die publiek werd en enkele ongelukkige uitspraken – lijkt Oracle zijn vertrek respectvol te willen afronden. Ellison in een persbericht: “Toen Charles me in december laatstleden benaderde en zijn verlangen uitdrukte om uit het bedrijf te stappen, vroeg ik hem te blijven tijdens de integratie van Sun, die goed verlopen is. We zullen zijn talent en leiderschap missen, maar ik respecteer zijn beslissing.”

> De Finse gsm-gigant Nokia heeft Stephen Elop aangesteld als nieuwe ceo. De Canadees Elop, die aan het hoofd stond van de businessdivisie van computerreus Microsoft, volgde op 21 september Olli-Pekka Kallasvuo op als hoofd van Nokia. Elop werkte eerder voor Juniper Networks, Adobe Systems en Macromedia. Kallasvuo volgde Jorma Ollila op als Nokia-ceo in 2006. Sindsdien moest Nokia opboksen tegen toenemende concurrentie, vooral dan in de toplaag van de markt, met concurrenten als de iPhone van Apple. Kallasvuo blijft actief bij Nokia als bestuurder van Nokia Siemens Networks, de joint venture tussen Nokia en het Duitse Siemens.

> Ook Anssi Vanjoki, al 20 jaar hét gezicht van de Nokia Mobile Phones-afdeling, moest opstappen. Vanjoki is een monument bij Nokia. Hij werkte er sinds 1991, het begin van het gsm-tijdperk. Hij zorgde mee voor de steile opmars van Nokia als wereldleider met een marktaandeel van 40 procent. Eind jaren ’90 voorspelde hij al dat er evenveel mobiele toestellen op de wereld zullen zijn als horloges. Sinds 2007 was hij executive vice president & general manager, mobile solutions. Nokia miste echter de hele markt voor smartphones en zag Blackberry en Apple steeds meer marktaandeel afsnoepen.

> HP heeft de 57-jarige Léo Apotheker aangesteld als nieuwe ceo. Apotheker was 7 maanden ceo bij SAP tot hij in februari bedankt werd voor bewezen diensten. Hij moest in volle crisistijd opstappen omdat hij niet in staat werd geacht het moreel van het personeel op te krikken. In totaal kan Apotheker echter prat gaan op een indrukwekkende 20 jaar bij SAP. Apotheker was sinds 2002 lid van de executive board bij SAP, waarbij hij de wereldwijde sales en service aanstuurde. In vijf jaar tijd wist hij het aantal klanten meer dan te verdubbelen. Tijdens zijn SAP-carrière heeft hij maar liefst 12 acquisities begeleid waaronder de overname van Business Objects – goed voor 8 miljard dollar. Léo Apotheker werd geboren in Aken maar groeide grotendeels in Antwerpen op. Hij richtte uiteindelijk de Belgische (en Franse) afdeling van SAP op. Het is vanuit die rol dat hij wist door te groeien tot ‘president emea’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content