Is artificiële intelligentie echt wel zo intelligent?

© Dino
Magali De Reu Ondernemer, journalist, spreker en auteur van 'Aut of the Box'

Dit jaar stond het Texaanse technologiefestival South by Southwest integraal in het teken van artificiële intelligentie (AI). Zelfs al handelden de vele talks niet specifiek over het onderwerp – AI leek toch altijd op te duiken. Centrale vragen hier: ‘Is de technologie écht klaar om potten te breken?’ en ‘Hebben we geen ethisch kader nodig?’

Artificiële intelligentie kan u allerminst een nieuwe technologie noemen. Op South by Southwest 2017 kwam al rijkelijk aan bod hoe AI bepaalde processen en businessmodellen kon veranderen, dit jaar wordt er vooral gesproken over wat de vernuftigheid al hééft veranderd. Dat bedrijven in de VS bezig zijn met artificiële intelligentie valt moeilijk te betwisten. De nek-aan-nekrace tussen spraakgestuurde assistenten van Amerikaanse bedrijven Amazon (Alexa), Google (Google Home) en Apple (HomePod) alleen al laat artificiële intelligentie wereldwijd in de huiskamer doorbreken.

Verder zijn organisaties in Amerikaanse contreien naar verluidt bezig ervoor te zorgen dat artificiële intelligentie aan terrein wint in de interne keuken. Zo vertelt Dan Hogan, general manager bij Digital Media Lab, dat er in zijn bedrijf opleidingen worden gevolgd om alle mogelijkheden, kansen en bedreigingen van artificiële intelligentie in te schatten. Want daar lijkt nog menig misverstand over te bestaan. Hoog tijd voor een update.

Efficiëntie

Op South by Southwest wordt duidelijk dat er anno 2018 al een pak maatschappelijke- en consumentenproblemen worden opgelost dankzij artificiële intelligentie. Zo wil TripAdvisor de toeristische sector optimaliseren door met haar eigen machine learning departement in te zetten op fraudedetectie, gepersonaliseerde aanbiedingen enzovoort. Amerikaanse universiteit Harvard geeft opleidingen over welke technologieën kunnen worden gebruikt om bepaalde ziektes te bestrijden.

Belgische start-ups die actief zijn in artificiële intelligentie nemen vandaag al een voorbeeld aan deze efficiëntie en goeddoenerij. Zo is er Lynxcare, ook actief in de gezondheidszorg, dat data vertaalt naar bruikbare inzichten voor patiënten, artsen en ziekenhuizen. Een ander voorbeeld is Engine27, dat een AI-gestuurde oplossing ontwikkelde om ongevallen met rendieren te voorkomen. Een ding is zeker: binnenkort wordt elke sector ook in ons land ‘gedisrupt’ en geoptimaliseerd door artificiële intelligentie. Maar daarmee is, als we de aanwezige AI-experts op SXSW mogen geloven, lang niet alles gezegd.

Menselijkheid: opportuniteit of bedreiging?

Wanneer de technologie aan bod komt in de media, dan gaat het bijna steevast over hoe ze heel wat taken automatiseert en dus menselijke tussenkomst dikwijls overbodig maakt. Dat er door artificiële intelligentie heel wat jobs op het spel staan, is dan ook al helemaal achterhaald. Volgens Nell Watson, AI-experte en futuriste bij Singularity University, focust onze maatschappij zich te veel op de probleemstelling dat artificiële intelligentie komaf kan maken met legio banen. “Dat is ook helemaal niet het hogere doel van deze technologie”, benadrukt ze op het technologiefestival. “Die verwachte drastische impact is helemaal niet aan de orde – en zeker vandaag nog niet. De vaardigheid van een machine om echt intermenselijke relaties te begrijpen – tussen mensen enerzijds en de omgeving waarin ze zich bevinden anderzijds – vereist AI-systemen die in staat zijn om de wereld te ervaren zoals mensen dat vandaag doen.”

Het potentiële gevaar van artificiële intelligentie is veel groter dan nucleaire kernraketten

Elon Musk

Het is duidelijk dat onze samenleving een beeld heeft van wat ze beschouwt als artificiële intelligentie in computers. Maar de vraag die zich stelt op South by Southwest: wat houdt menselijke intelligentie dan concreet in? Een menselijk brein bevat ruim 100 miljard neuronen die in staat zijn om 100 miljoen connecties te leggen. Niet alleen overstijgt dat het aantal dat een computer vandaag de dag kan maken, ook kan een computer – in tegenstelling tot een mens – moeilijk dingen identificeren, beslissingen maken en foutloos taal toepassen en begrijpen. Wij mensen hebben dus nog altijd een fikse streep voor op de technologie in haar huidige hoedanigheid. Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Volgens Daphne Koller, professor in computerwetenschappen bij Stanford, dwingt artificiële intelligentie zowat de hele wereld om het onderwijssysteem grondig te herdenken. “Mensen aanleren om creatief te denken en op die manier innovatie te stimuleren – ik kan je niet zeggen hoe belangrijk die vaardigheid binnen enkele jaren zal zijn”, zegt ze.

Sociale impact

De snelle ontwikkelingen in artificiële intelligentie zetten ons collectief tot nadenken over de sociale impact van de technologie. Wat leren computersystemen nu precies van alle data die ze opslokken? Zeker op vlak van inclusiviteit kan AI enkele netelige kwesties naar voren schuiven. Een zoekopdracht naar afbeeldingen op Google volgens de term ‘CEO’ geeft bijvoorbeeld vooral blanke mannen weer. Onder meer SpaceX-oprichter Elon Musk verkondigt in Texas dat we dringend een ethisch kader nodig hebben dat de hele artificiële intelligentiekwestie reguleert. “Het potentiële gevaar van artificiële intelligentie is veel groter dan nucleaire kernraketten”, klinkt het in een gedurfd statement.

Toch is het koffiedik kijken of die regulering er ook daadwerkelijk zit aan te komen. Laten we vooral het lot niet in handen leggen van de ingenieurs die vandaag nog het resultaat en de uitkomst van nieuwe technologieën bepalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content