Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Dankzij de partnerschapovereenkomst met het financiële mailsysteem Swift opent Isabel, de Belgische leverancier van bankdiensten, voor zijn klanten de deur naar het wereldwijde netwerk van de operator in Terhulpen.

Tot nu was Isabel immers – behalve voor 5% van zijn cliënteel – uitsluitend gericht op ons eigen land met zijn platform IsaGate voor de uitwisseling van berichten tussen banken en ondernemingen en e-bankingapplicaties, maar nu dus ook voor particulieren via zijn e-invoicingaanbod ZoomIT. Het bedrijf telt 230 medewerkers en realiseerde in 2009 een omzet van 49 miljoen euro. Ze werd opgericht door Belgische banken en stelde een norm op voor de uitwisseling van berichten tussen banken en ondernemingen.

Swift is de leider van grote internationale betalingen, goed voor 60% van deze markt, ook al is het landschap van internationale betalingen sterk verbrokkeld. “Wat er ook gezegd wordt, we bezitten minder dan 5% van de markt voor internationale financiële mailberichten. In Europa verloopt slechts 2 tot 3% van de elektronische betalingen internationaal vanwege de inefficiëntie en het gebrek aan standaardisering van de uitwisselingen”, aldus Alain Raes, ceo van Swift emea. In het kader van haar strategisch plan voor 2015 overweegt het bedrijf 3 ontwikkelingspijlers: de verhoging van de verwerkte elektronische berichten (meer bepaald door kleinere ondernemingen voor zich te winnen), een verrijking van de serviceportefeuille (voor e-banking en e-invoicing); en een daling van de overdrachtskosten en dus van de factuur voor de eindklant.

Win-win

In het kader van het gesloten akkoord zullen de klanten van Isabel geleidelijk toegang krijgen tot alle 9.600 financiële instellingen die lid zijn van het Swift-netwerk in 209 landen. Deze toegang wordt eerst aangeboden aan de 20 banken die klant zijn van Isabel, en vervolgens aan diens corporate clients. Na 2 à 3 jaar zullen internationale ondernemingen gebruik kunnen maken van Isabel om met hun bank te communiceren. Want Swift zal de applicaties van Isabel aanbieden aan zijn klanten.

Swift wil zijn geïnstalleerde basis opentrekken en vooral de toegang tot zijn infrastructuren minder complex maken, zodat de tco voor de klant (in principe) zal dalen. Ook zal Swift ZoomIT kunnen aanbieden aan zijn internationale klanten. Dat het hoofdkantoor van Swift voor Europa gevestigd is in Terhulpen, was zeker bevorderlijk voor de contacten, terwijl de voorsprong van ons land op het vlak van elektronische betalingen unaniem erkend wordt.

“We hopen al 2 jaar op dit akkoord”, verduidelijkt Philippe Dubois, ceo van Isabel, die eraan toevoegt dat er reeds een Isabel-applicatie onder de merknaam New ML gebruikt wordt in Luxemburg en door een Japanse bank in Londen. “En we hopen een akkoord te kunnen sluiten met het Franse netwerk Etebac, dat zijn X.25-infrastructuur moet vervangen door ip.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content