Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Na een collectief ontslag bij zijn vorige werkgever vond Vincent Nolf een nieuwe uitdaging in het aanbieden van privélessen informatica aan senioren tot 70 jaar. “Jonge mensen vinden Gmail misschien handig, maar de oudere generatie geraakt er niet wijs uit.”

Toen Vincent Nolf (47) na een grote herstructurering op straat kwam te staan en niet meteen een andere job bleek te vinden, besloot hij om zijn jarenlange ervaring in it-ondersteuning en helpdesk op een andere manier ten gelde te maken. “Het was me op de werkvloer al opgevallen dat er een enorme digitale kloof gaapt tussen jongeren en hun oudere collega’s”, spreekt de ervaring.

“Vaak moeten mensen die nog nooit een computer van dichtbij gezien hebben er ineens mee leren werken, met alle gevolgen van dien. Zo is het idee gegroeid om privélessen te gaan geven. Een half jaar geleden heb ik mijn kans gewaagd als zelfstandige.”

Nolf wordt daarbij geholpen door Starterslabo, een zusterorganisatie van de VDAB die werkzoekenden coacht naar zelfstandig ondernemerschap. “De bedoeling is ook om van IT Senior een echt bedrijfje te maken”, knikt de ondernemende veertiger uit Wezembeek-Oppem.

Vincent Nolf doet twee dingen. “Ik ga bij de mensen thuis voor korte privé-opleidingen en begeleid de klanten daarbij in de domeinen die ze zelf kiezen. Denk aan de installatie van een computer of de administratie van documenten, maar ook sessies rond Facebook of Twitter zijn mogelijk, net als lessen over Picasa, Office, noem maar op. Windows, Android en iOS zijn momenteel de meest populaire onderwerpen.” Daarnaast gaat de man op bezoek in ouderlingentehuizen, om senioren met computers, smartphones en tablets te leren weren. “Daar leeft nog vaak het idee dat een computer vreselijk ingewikkeld is in gebruik en dat je er fortuinen voor op tafel moet leggen”, klinkt het. “Maar eens je getoond hebt dat het allemaal wel meevalt, en dat je die toestellen nu ook met aanraakschermen kan bedienen, draaien ze meestal snel bij (lacht).”

CLOUD

In zijn functie als leraar wordt Nolf voortdurend met dezelfde vragen geconfronteerd. “Senioren gaan vaak op reis en maken foto’s aan de lopende band, maar raken in de problemen wanneer ze de beelden willen ordenen en stockeren. Waar moet ik mijn foto’s bewaren ? Hoe maak ik nieuwe mappen aan ?”

“Ook het beheer van mails is niet evident, zeker wanneer je over de cloud begint, en over diensten als Gmail en Outlook. Jonge mensen vinden de interface van Gmail misschien handig, maar de oudere generatie geraakt er echt niet wijs uit.”

Senioren stellen zich ook heel wat vragen over veiligheid en privacy. “Ze betalen online met hun bankkaart”, knikt Vincent, “en vrezen dat men hun gegevens én hun centen gaat komen stelen.”

“In dergelijke gevallen focus ik op de best practices : kies een ingewikkeld paswoord dat je regelmatig verandert, open geen mails van personen of instanties die je niet kent, en negeer alle digitale correspondentie die je van banken binnenkrijgt. Geloof het of niet : er is nog heel wat werk wat dat betreft. De meeste ouderen kiezen nog steeds hun geboortedatum als paswoord. En dan maar verbaasd zijn als ze gehackt worden…”

CONCURRENTIE

Vincent Nolf vraagt 40 euro per sessie, en mikt in eerste instantie op de regio Brussel. Na zes maanden heeft hij al een kleine 50 klanten verder geholpen, maar de aanvragen gaan naar eigen zeggen in stijgende lijn. “Heel wat stadsbesturen en andere gemeenschappen organiseren computercursussen voor 5 euro per uur, maar dan zit je wel met 20 mensen op elkaar gepakt, en die lessen gaan tergend traag vooruit.”

“Met IT Senior geef ik lessen op maat, en kan ik de mensen meteen antwoorden op de dringendste vragen die ze hebben. Op enkele uren tijd kunnen ze al veel verder geraken dan wanneer ze een cursus in groep van een half jaar volgen. De persoonlijke interactie met die vijftigers en zestigers is ook fantastisch. C’est un public un peu inattendu, mais une aventure humaine extraordinaire !

www.itsenior.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content