Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

BiiON is historisch gezien gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van gegevens in de farmaceutische en biotechnische sector, maar het bedrijf is van plan om deze knowhow ook toe te passen op andere marktniches, zoals het beheer van milieusystemen, procescontrole, kwaliteitscontrole, enz.

De geschiedenis van BiiON is nauw verbonden met die van ACT’L Group, die in ’93 werd opgericht door twee gewezen studenten van de VUB. Die hadden een datalogger uitgewerkt waarmee terreingegevens in real time konden worden bekomen en doorgestuurd naar de it-systemen. Geleidelijk bood de groep verwante diensten aan, terwijl ze zich vooral specialiseerde in de farmaceutische wereld.

Twee jaar geleden besloot de groep om zich op te splitsen in 2 afzonderlijke bedrijven: BiiON voor het online beheer van technische gegevens, en eWon dat gespecialiseerd is in uitrustingen om terreingegevens te verzamelen en te verwerken (dataloggers, routers, aansluitsystemen, enz.). “BiiON positioneert zich als een integrator van oplossingen in het kader van projecten, vooral in de farmaceutische wereld”, vat Anne Cassart, sales & marketing manager, de situatie samen. Onder haar referenties noemt ze trouwens de ‘who’s who’ van de Belgische farmaceutische wereld, die momenteel het leeuwendeel van haar klanten vormt, meer bepaald GSK, Baxter, IBA, UCB, Pfizer, enz.

Vorig jaar realiseerde eWon een omzet van 3,3 miljoen euro met ongeveer vijftien personeelsleden, terwijl BiiON zijn boekjaar afsloot op een omzet van 4,6 miljoen euro met zowat 45 medewerkers.

Real time

BiiON profileert zich dus als een expert in het verzamelen van analoge en digitale gegevens, afkomstig van de terreinsystemen, en in het doorsturen ervan naar de informatiesystemen van de onderneming. De nadruk ligt op de project- en oplossingbenadering omdat het bedrijf zowel zorgt voor de installatie van de meetuitrusting op het terrein als voor de automatiseringsoplossingen van de processen, het beheer, de opvolging, enz., en de interface naar de erp-systemen. Daarnaast benadrukt BiiON dat ze de volledige beheerketen beheerst, gaande van elektrische engineering (ontwerp en uitvoering van elektrische automatiseringsinstallaties) en de ontwikkeling van specifieke functies, de ontplooiing op het terrein (installatie, opleidingen, overdracht van knowhow) tot klantenondersteuning. Kortom, de volledige levenscyclus van het databeheer.

Openheid

Als ze op maat kan werken in functie van de specifieke behoeften van de klant, biedt BiiON onder de naam Keos eveneens een packaged oplossing aan – die steunt op het EMS-aanbod (Environment Monitoring System – uitgewerkt voor GSK – bedoeld voor het beheer van milieugegevens (luchtkwaliteit, temperatuur, druk, vochtigheid, enz.). Na de verzameling van deze gegevens biedt Keos tools aan voor supervisie, reporting, alarmering, enz. Het product is open, gebaseerd op de marktnormen (meer bepaald ICB voor communicatie of Microsoft voor de server) en flexibel.

Daarnaast wil BiiON zich – onder druk van de crisis – niet beperken tot de farmaceutische markt, maar zich openstellen voor energiemonitoring en het beheer van meters (gas, elektriciteit, water), een markt waar de opkomst van slimme meters gigantische afzetmogelijkheden belooft.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content