JAVAFX ALS CLIENT

Oracle bevestigde tevens dat JavaFX de geprefereerde client vormt voor ‘rich applications’ in de Java-omgeving. Vandaag is al een nieuwe versie 2.0 voor Windows beschikbaar, met volgend jaar ook versies voor Mac OS X en Linux.

Grote nadruk werd gelegd op de ‘cross platform’ mogelijkheden van JavaFX 2.0, met een demo die een zelfde stuk code (het Fossil Stones spelletje) op een Windows- en een Linux-gesteunde tablet draaide, evenals een Mac. Bovendien wordt er gewerkt aan JavaFX on iOS (inclusief een demo) – een aankondiging die op applaus werd onthaald.

Wat JavaFX in zijn mars heeft werd nog even aangetoond door de Harris Corporation. Deze producent van communicatiemateriaal in de militaire en commerciële sfeer, toonde een console voor satellietbeheer met een visualisering van grote hoeveelheden data uit bedrijfseigen legaatsystemen.

AANDACHT VOOR ME

In de voorbije jaren leek de Micro Edition (ME) van Java onder het geweld van andere mobiele omgevingen weg te deemsteren, maar Oracle wil daar nu weer meer werk van maken. Zo moet er volgend jaar een alignering komen tussen ME en Java SE 7, met een CLDC 7 (het framework van voorzieningen nodig op een mobiel toestel) en nieuwe api’s. “De kloof tussen ME en SE overbruggen,” heet het. De plaats van Java in de mobiele en ingebedde systeemwereld werd overigens in de verf gezet door Lance Howarth, executive vp van ARM, “het bedrijf dat zo’n impact heeft op de industrie en waar zo weinig van geweten is. Vorig jaar alleen werden al 6,1 miljard ARM-gesteunde toestellen geproduceerd. [… ] Wanneer over vijf à tien jaar slimme toestellen met eigen verwerkingscapaciteit overal aanwezig zullen zijn, zal Java de omgeving zijn voor de innovatie van toepassingen op die toestellen.” In 2013 moet in ieder geval al een Java SE 8 voor ingebedde systemen komen, met nadien Java ME 8.

PROJECT AVATAR, ALIAS HTML 5

In de wereld van web 2.0, met ‘dynamic rich client’ toepassingen en in toenemende mate cloudgesteunde web-applicaties, wil Project Avatar een complete oplossing voor de client toepassingen bieden, aldus Oracle. Het bedrijf ziet daarvoor een wereld met Java EE in de cloud, en clients die toegang verkrijgen via een html5-browser of een ‘native’ Java-applicatie. Maar ook, wordt er gesuggereerd, toepassingen die html en Java mengen in een hybride toepassing.

WIST JE DAT?

“Wereldwijd zijn er 9 miljoen Java developers. Dat betekent dat er meer mensen Java spreken dan er Zweedstaligen zijn.” Dixit Adam Messinger, vp development, Oracle Fusion Middleware.

JAVAONE SOLO

Voor het tweede jaar op rij werd JavaOne San Francisco samen met het overweldigend grote Oracle Open World georganiseerd. En eens te meer verspreid over een aantal hotels. Ooit lokte JavaOne zelf meer dan 20.000 bezoekers, maar dat is verleden tijd. Vandaag houdt Oracle immers JavaOne’s in verschillende landen, met in Europa Devoxx als waardig equivalent. Toch zou het mooi zijn als ooit JavaOne San Francisco weer solo zou gaan (of als onderdeel van een Oracle event voor ontwikkelaars). Kwestie van wat minder (verloren) lopen en wat meer efficiëntie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content