Hij is 41 jaar, was ooit – in 1999 – Data News ICT Manager van het Jaar, maar stapte tien jaar later na een hartaanval uit de it-business. Yves Vekemans leidt vandaag z’n eigen bedrijf, Hercules Trophy, heeft zopas voor de derde keer een event in New York georganiseerd, is actief in Dubai en denkt aan Sydney. “Je moet guts hebben”.

‘Corporate sportainment’, daar draait het om bij Hercules Trophy: “Mensen verbinden is belangrijk”, zegt Yves Vekemans. In de Mechelse Necker komen jaarlijkse honderden bedrijfsploegen bij elkaar, goed voor 40.000 werknemers die in een onwaarschijnlijk energiek dagevent samen allerlei sportieve proeven afleggen, zoals boomwerpen, gocart, speciale fietsenraces of schermen. Voor het event in New York, trok Yves Vekemans persoonlijk twee maanden naar de Big Apple waar hij bij BelCham een kantoortje heeft. “Je moet risico’s durven nemen. Ik drijf op uitdagingen.” Vandaag gaat hij voor een derde financieringsronde.

De carrière van de kleinzoon van pantoffelfabrikanten en de zoon van onderwijzers, leek bij de aanvang toch anders uit te draaien. Hij studeerde wiskunde met optie informatica aan de KU Leuven en Vlerick, begon in 95 als projectmanager bij Royale Belge (later Axa) en groeide dan bij Pauwels Trafo door tot cio, waarvoor hij ook gelauwerd werd door Data News. In 2002 werd hij met grote trom door Telindus binnengehaald om de securitybusiness te leiden. Hij leert er zijn latere vrouw en businesspartner, juriste Inge Van Belle kennen. Als Telindus in 2006 overgenomen wordt door Belgacom, gaat hij wat later aan de slag bij Nascom. Als hij geveld wordt door een hartaanval, weet Yves Vekemans het wel zeker: “Ik stop met alles.”

EEN CRIMINEEL FEEST

Zijn voorliefde voor sport en business haalde hij in zijn jeugdjaren. Op z’n 18de was hij al voorzitter van de Mechelse squashclub. Op een door hem georganiseerde Omnisportdag daagden 200 gasten op. “Een crimineel feest”, herinnert hij zich. Het idee van een omnisportdag voor bedrijven over heel de wereld, was geboren. Bij Telindus bracht hij het idee aan voor de klanten, er daagden 96 teams op. In volle recessie, in 2009, gaat Yves Vekemans dan voluit voor zijn ‘Hercules’-festival. Hij krijgt 100.000 euro van de KBC en bouwt zijn driemansbedrijf uit met events in Zuid-Afrika, Dubai en New York. Abu Dhabi wordt opgestart en straks ook in Vilnius, Madrid, Munchen en Polen. “Met de Hercules Academy werkt hij programma’s uit voor c-level toplui en samen met Serge Haubourdin zorgt hij voor well-being en burnoutpreventie bij bedrijven, onder andere bij de ABN Amro bank. Over omzetcijfers blijft hij op de achtergrond. “Ik ben liever nog niet gezien als ondernemer in België, ik wil eerst succesvol zijn in het buitenland.” De rode draad: “Je eigen angsten overwinnen.”

“Je moet risico’s durven nemen. Ik drijf op uitdagingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content