Jolimont is actief in de sector van de gezondheidszorg en is gevestigd in Henegouwen en Waals-Brabant. Ze gaf de prestaties van haar netwerk een flinke boost door de configuratie van de toegangspunten te vereenvoudigen.

In 2009 ondernam de groep Jolimont een ambitieus project voor de modernisering en structurering van haar informatiesystemen. Een Strategie 2015-programma maakte van it duidelijk een differentiator, als bron voor verbetering van de zorg en het comfort van de patiënt.

Een belangrijk element van deze “hervorming” heeft betrekking op de upgrade van de netwerkinfrastructuur van deze groep, die geografisch verspreid is. Ze wilde een betere onderlinge verbinding tussen de verschillende entiteiten (zie kadertekst), voldoen aan de behoeften van artsen op het gebied van automatisering en mobiliteit, de communicatie tussen het ziekenhuis en de buitenwereld bevorderen en last but not least, het comfort voor de patiënten verhogen. De wettelijke context is ook een vector voor verandering want alle ziekenhuisinstellingen zijn verplicht om “te starten” met het project “Geïnformatiseerd Patiëntendossier”.

In 2012 liet de Jolimont-groep een volledige audit van haar netwerkinfrastructuur uitvoeren en lanceerde ze een openbare aanbesteding ter waarde van 1,2 miljoen euro. Service integrator Prodata kwam als winnaar uit de bus met de voorgestelde Avaya-hardware. Het ziekenhuis maakte vroeger gebruik van Nortel-hardware (overgenomen door Avaya).

VEREENVOUDIGDE CONFIGURATIE VAN DE TOEGANGSPUNTEN

Prodata installeerde begin 2013 een complete netwerkinfrastructuur op basis van de Fabric Connect-technologie van Avaya, waarmee de verschillende ziekenhuizen van de groep met elkaar kunnen worden verbonden met het nieuwe data- center in Jolimont (Haine-Saint-Paul). Er werden ongeveer honderd Avaya-switches geïnstalleerd en bijna 600 wifi-toegangspunten en er kwam een gecentraliseerde oplossing voor het beheer en de controle van en de toegang tot het netwerk.

“We wilden een oplossing waarmee we van begin tot eind de touwtjes van ons netwerk in handen hebben en waarmee we nieuwe functies kunnen toevoegen, zonder onze teams te moeten versterken. Dankzij de voordelen van de SPB-technologie (Short Path Bridging) geïntegreerd met intelligente Fabric Connect switches kunnen we kostbare tijd winnen bij het configureren van de verschillende access points”, aldus Fabien Querriau, architect van het informatiesysteem binnen de Groep Jolimont. “Het aantal virtuele netwerken is gestegen van een twaalftal naar meer dan 150. Voortaan kunnen we de verschillende delen van ons netwerk beter segmenteren en functies toevoegen, terwijl we de controle behouden op het vlak van onderhoudskosten, veiligheid en stabiliteit van de applicaties.”

Een ‘identity engine’ herkent het type terminal dat gebruikt wordt door de eindgebruiker en bepaalt automatisch de gebruiksrechten. “Als het systeem de gebruiker niet kent, sluiten we de deur.”

Naast medische toepassingen maakt het netwerk het ook mogelijk om via het ip-protocol steeds meer elementen te beheren die verbonden zijn met de gebouwen, zoals verlichting of alarmsystemen. “Naast de medische staf is de Facilities-afdeling onze grootste interne klant”, aldus Fabien Querriau.

Naast het feit dat patiënten op internet kunnen via wifi tijdens hun aanwezigheid op de site, vergemakkelijkt de nieuwe infrastructuur de toegang voor zorgverleners tot verschillende soorten mobiele terminals om informatie uit te wisselen, zonder in te boeten aan veiligheid.

Fabien Querriau, architect van het informatiesysteem van de Groep Jolimont: “We wilden een oplossing waarmee we van begin tot eind de touwtjes van ons netwerk in handen hebben.”

Olivier Fabes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content