Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Ooit was de laptop alleenheerser in het land van de mobiele computers, maar sinds de komst van de iPad is dat enigszins anders. Heeft de notebook zijn beste tijd gehad, of is een tablet niet meer dan een apparaatje waarmee je content consumeert?

2013 zal de annalen ingaan als het jaar waarin er voor het eerst meer tablets verkocht werden dan laptops. IDC gaat er van uit dat pc’s en notebooks een duik nemen van tien procent, terwijl de uitgaven voor tablets met 32 procent naar omhoog gaan. De marktonderzoeker verwacht dat er dit jaar 187,4 miljoen notebooks van eigenaar wisselen, tegenover 230 miljoen tablets. Tegen 2015 zou zelfs al meer dan 50% van alle verkochte toestellen in het ‘pc-laptop-tablet’-segment tot de laatste categorie behoren.

Dergelijke voorspellingen klinken altijd wat hoogdravend als je weet dat de tablet in zijn huidige vorm nog maar drie jaar bestaat en dat de toestellen eigenlijk nog niet helemaal rijp zijn wat computing power, duurzaamheid en toepassingen voor professioneel gebruik betreft. Maar als je kijkt naar de producten die dit jaar gelanceerd worden – vaak mengvormen tussen notebook en tablet – dan kan je niet om de evolutie van laptop naar tablet heen.

Heel wat mensen vragen zich af of Intel, de favoriete chipleverancier van traditionele pc-fabrikanten als HP, Dell, Toshiba en Acer, de concurrentie wel aankan met sectorgenoten als Nvidia en Qualcomm, die ARM-gebaseerde chips maken voor mobiele toestellen. ARM-chips krijgen de voorkeur bij tablets omdat ze zuiniger én goedkoper zijn. Tijdens de eerste grote veldslag tussen laptops en tablets moest het ecosysteem rond Intel alvast het onderspit delven. De ‘ultra-draagbare’ maar ook erg prijzige ultrabooks die in 2012 op de markt kwamen als alternatief voor de iPad, flopten genadeloos.

Hybriden

Dit jaar hopen Intel en de traditionele pc-boeren terug te kunnen slaan met hybriden, convertibles en 2-in-1 toestellen: nieuwe categorieën van ultrabooks die ook tablets willen zijn, of waar op één of andere manier een tablet aan vast zit gehaakt.

“De hybriden zijn meestal Windows 8-gebaseerde toestellen die je in verschillende bochten kan wringen om er ook een tabletervaring bij te krijgen”, geeft specialist in consumentenelektronica en technical accountmanager bij PriorWeb Bart Stoffels een woordje uitleg. “Van dat segment moet je niet te veel verwachten, voorlopig blijft dat een niche.”

“Het succes van de tablets ligt in hun eenvoud”, weet Stoffels, “terwijl je er als consument bijna alles mee kan doen wat je vroeger op je laptop deed. De hybriden en convertibles die je nu ziet opduiken zijn wel interessant voor leuke verhalen, maar de consument laat ze links liggen. Die toestellen zijn niet alleen veel te ingewikkeld, ze zijn ook duur, en omdat ze op een x86-processor draaien houdt de batterij het amper enkele uurtjes vol.”

“Het lijkt er een beetje op dat de traditionele pc-bouwers niet goed weten hoe het verder moet na het succes van de tablets”, voegt it-expert en visionair Peter Hinssen toe, “en dat ze bijna wanhopig op zoek zijn naar een hitconcept dat toetsenbord en touch met elkaar verzoent. Of het nu een tablet met inklapbaar toetsenbord is, een laptop met een touchscreen of een notebook die kan worden omgevormd tot een tablet.”

Haswell

De komst van de Haswell-processoren van Intel kan misschien voor een kentering zorgen. Volgens de chipbakker uit Menlo Park zullen de batterijen van ultrabook-convertibles het met Haswell-chips heel wat langer kunnen uitzingen. “Haswell-processoren zijn de eerste Intel-chips die passief gekoeld worden”, knikt Stoffels. “Je kan er Android op draaien, en in theorie behoort een autonomie van 8 uur tot de mogelijkheden.”

Het Haswell-gamma moet ook minder gaan kosten dan Yvy Bridge-chips, en zou dunnere en lichtere hybriden moeten opleveren, wat in het voordeel van de pc-bouwers kan spelen. Straks wordt het mogelijk om een mengvorm in de markt te zetten vanaf 500 euro. “Grote vraag is of dat zal volstaan om de hegemonie van de tablets te doorbreken”, oppert Stoffels.

Toch geeft de accountmanager toe dat tablets in de bedrijfsomgeving vaak nog een gimmick zijn, een leuk extraatje waar het gros van de traditionele bedrijfssoftware niet op werkt. “In die zin is er wel een toekomst voor performante en interessant geprijsde ultrabooks met een goede autonomie. Al was het maar omdat je in een professionele context nog niet zonder muis en toetsenbord kan.”

“Maar door de rush naar de cloud heb je voor heel wat toepassingen enkel nog een browser nodig. Dat is dan weer een element dat de switch van laptop naar tablet nog kan versnellen.”

Lean back

Negentig procent van de tijd dat mensen buiten de werksfeer op een computer doorbrengen, gaat naar eenvoudige consumptie. Het lezen van e-mails, het updaten van de Facebook-status, het kijken naar video’s en het zoeken naar koopjes. “Waarmee we automatisch aanbelanden bij het verschil tussen ‘lean forward’-media en ‘lean back’-media”, zegt Hinssen.

“De voorbije jaren is de slinger volledig doorgeslagen naar de ‘lean back’-media, naar het consumeren van digitale content. Dat verklaart voor een groot stuk het succes van de tablets. Als ik niet zo’n zware presentaties zou moeten geven, dan zou ik mijn iPad allicht voor alles gebruiken.”

Hinssen doelt op het feit dat de prestaties van tablets nog flink achterblijven op die van laptops. “Wanneer ik mijn PowerPoints voorbereid, in de ‘creatie-fase’ dus, dan gebruik ik mijn notebook. Een iPad is nog niet krachtig genoeg om te kunnen spelen met multimediale content. Laptops zijn nog onmisbaar in een professionele context.”

Dat je nauwelijks Office kan draaien op een tablet, vindt Hinssen dan weer geen probleem. “Wie zit er nu nog een ganse dag op Excel om gegevens in te voeren? Niemand, toch? Je hebt toch geen Office meer nodig om iets nuttigs te kunnen doen? Het grootste deel van wat Office kan en doet, is al meermaals vertaald naar lichtere mobiele toepassingen.”

“Bovendien worden tablets alsmaar beter in het opvraagbaar maken van werk-gerelateerde files (al dan niet via de cloud), worden de mogelijkheden om iets te doen met professionele data steeds groter dankzij tal van ingenieuze mobiele apps, en worden de toestellen steeds nadrukkelijker ingepast in bedrijfsprocessen.”

Zowel Stoffels als Hinssen besluiten met een pleidooi voor het behoud van beide soorten toestellen. “Ze dienen voor andere dingen, en kunnen gerust naast elkaar bestaan”, klinkt het unisono. “Kies je voor productiviteit, dan kan je voorlopig niet zonder toetsenbord en muis, en dan valt een laptop te verkiezen. Wil je vooral digitale content consumeren, dan is een tablet sowieso handiger.”

Frederik Tibau

” LAPTOPS ZIJN NOG ONMISBAAR IN EEN PROFESSIONELE CONTEXT.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content