November was de laatste maand voor het outsourcingcontract van de Limburgse it-dienstverlener Cegeka met Kaupthing Bank België. Het contract is stopgezet.

Dat hoeft niet te verbazen na de Kaupthing-perikelen in het voorbije jaar. In oktober 2008 werd de Luxemburgse dochter van Kaupthing Bank, dat via een Brussels filiaal vooral Belgische klanten telde, onder gerechtelijk akkoord geplaatst. Het was sindsdien zoeken naar een overnemer. Een jaar geleden schreven we daarom al dat de kans klein was dat Cegeka de ict van Kaupthing Bank België nog in huis zou houden. Het outsourcingcontract was goed voor ongeveer 1 miljoen euro over meerdere jaren.

Uiteindelijk nam Blackfish Capital, een investeringsfonds van de Britse familie Rowland, Kaupthing Luxemburg over. Binnen de overeenkomst werden de klanten van Kaupthing België overgeheveld naar Keytrade Bank, de internetbank van Landbouwkrediet. In Luxemburg werd de bank omgedoopt tot ‘Banque Havilland’. Het was met die twee partijen, Keytrade en Havilland, dat Cegeka dus moest onderhandelen.

Met succes, zo blijkt. “Het was een goede exit die we op een positieve manier hebben kunnen afronden”, vertelt Luc De Clerck, commercieel directeur bij Cegeka. “Geen van de partijen kon veel doen aan de situatie waarin we waren beland. Daarom was de ontmanteling na twee gesprekken beklonken.” Voor Cegeka komt dat neer op een beperkte verbrekingsvergoeding. “Wij berekenen die zo dat we zelf gewoon geen financiële schade lijden aan de verbreking van het contract. Bijvoorbeeld voor het geval dat we zelf contracten in onderaanneming moeten stopzetten. Maar gederfde winsten rekenen wij niet aan.”

Concreet komt het erop neer dat de klantendata naar Key-trade moeten verhuizen. “De integratie van die gegevens is natuurlijk hun zaak. Zij hebben de boel eerst in ‘dry run’ getest, waarna wij de data aangeleverd hebben. Dat is allemaal vlot verlopen.” Banque Havilland kreeg dan weer alle hardware teruggestuurd. “We hebben voor een back-up gezorgd en de bewuste serverracks op een vrachtwagen gezet richting Luxemburg. Daar moeten die servers, volgens de wettelijke verplichtingen, nog enkele jaren blijven draaien.”

De eventueel verloren inkomsten uit het stopzetten van de Kaupthing-deal zijn voor Cegeka onlangs al ruimschoots gecompenseerd met een nieuw, grootschalig contract in de financiële sector. Met de Belgische verzekeraar Delta Lloyd Life werd een uitbesteindscontract voor de it-infrastructuur getekend van 50 miljoen euro over 5 jaar.

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content