KBC slaat de brug tussen Belgische en Hongaarse start-up-community

© ISTOCK

Met de oprichting van een accelerator in Budapest zet Start it @KBC zijn eerste stappen naar de internationale markt. Start it @K&H moet Hongaarse start-ups begeleiden naar Belgisch model, maar ook een brug slaan tussen beide ondernemersgemeenschappen.

Start it @KBC slaat zijn vleugels uit. Door samenwerkingen met grote spelers als KBC New York Belcham kan het aangesloten ondernemingen vanaf nu ook betaalbare werkruimte in New York en San Francisco aanbieden. In Budapest gaat Start it geen twee, maar drie stappen verder. Daar wordt met Start it @K&H een eerste Oost-Europese poot uitgebouwd. En dat gebeurt op vraag van de Hongaren zelf, zegt Start It-oprichter Lode Uytterschaut. “De mensen van K&H, de Hongaarse zusterbank van KBC, kenden ons programma, en deelden helemaal ons uitgangspunt dat kennis gedeeld moet worden, want dat een bloeiend start-uplandschap iedereen ten goede komt.”

Natuurlijk is het ecosysteem in Hongarije kleiner dan het Belgische, maar alle voorwaarden voor een levendige community zijn aanwezig

Hongarije is geen maagdelijk gebied als het gaat om start-ups. Met Prezi heeft het land een succesverhaal dat als voorbeeld voor anderen kan dienen, en dat heeft tot een klein maar bloeiend ecosysteem geleid. “Natuurlijk is dat kleiner dan het Belgische, maar alle voorwaarden voor een levendige community zijn aanwezig”, aldus Uytterschaut.

De Hongaarse accelerator, waar sinds maart zo’n dertien start-ups aanwezig zijn, wordt aangestuurd door een tweekoppig en vooral lokaal team. “Dat is belangrijk”, klinkt het. “Uiteindelijk kennen zij de plaatselijke markt het best. Maar natuurlijk zullen wij intens betrokken blijven. Bedoeling is immers dat er ook veel verbanden tussen beide landen worden gelegd. Met de contacten die nu wederzijds bestaan kunnen we start-ups, zowel Belgische als Hongaarse, helpen om hun business uit te breiden. Alvast bij LOOP heeft men hiervoor interesse uitgedrukt. Die Belgische start-up voor innovatieve oordoppen werkt al met een Hongaarse leverancier. Dat er nu ook start-upvriendelijke structuur aanwezig is, opent voor hen perspectieven. Ondernemen is en blijft nu eenmaal een people business: het is maar als men elkaar ontmoet dat er interessante ontwikkelingen kunnen gebeuren.”

‘Gigantisch veel potentieel’

Oost-Europakenner Patrick Vandewalle (Skelia) begrijpt de zet van Start it wel. “Er is in Oost-Europa veel meer technologiekennis dan in bepaalde West-Europese landen, dus op dat vlak is het een interessante markt. Dat er minder kansen waren voor ondernemers, is ondertussen ook langzaam aan het kantelen. Je ziet de laatste jaren meer en meer start-ups opschieten, zeker in Oekraïne en Polen – waar ik vaak kom – maar ik veronderstel ook daarbuiten. Er is gigantisch veel potentieel, en het initiatief van KBC kan helpen om dat te internationaliseren.”

“Of er een markt is voor Belgische bedrijven, dat moeten we nog zien. Wel is er veel kennis te vinden: waar bij ons krapte heerst op de arbeidsmarkt, zeker in bepaalde profielen, valt dat in Oost-Europa soms in te vullen. Eerder dan business te zoeken, kunnen Belgische bedrijven er goeie mensen zoeken, denk ik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content