Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Kijkt u ook uit naar de eindejaarsbezoeken bij familie en kennissen? Dan kan u maar beter goed voorbereid te velde trekken!

Wedden dat u tijdens zo’n bezoek de klassieke vraag te horen krijgt van “zeg, nu je hier toch bent… jij, als computerspecialist, kan je even kijken naar mijn…..” Dat laatste wordt dan: computer of internetverbinding of securityprogramma, of alledrie. En natuurlijk heeft het slachtoffer de oorspronkelijke softwareschijfjes of het registratienummer verloren, of beschikt hij/zij niet over de meest elementaire hulpmiddelen.

Tools voor familiebezoek

In de VS heeft blogger en Windows-expert ‘par excellence’ Ed Bott zijn lijstje gepubliceerd van tools die hij voor alle zekerheid steeds meeneemt op familiebezoek… Zeg maar, zijn ‘pc-EHBO’-kit.

Aangezien de meeste gebruikers een Windowssysteem hebben, heeft hij om te beginnen altijd een volledige kopie op schijf van Windows XP en Vista mee. En nee, dat is geen poging tot piraterij, want daarnaast maakt hij ook gebruik van een product van Magically Bean Software, in casu Keyfinder. Met behulp daarvan kan hij de product-ID recupereren, zodat een legale install mogelijk is. Keyfinder is een freeware tool en te vinden op www.magicaljellybean.com/keyfinder.shtml. Een absolute must is daarnaast een exemplaar van je geprefereerde anti-virus/-malware programma, zo recent mogelijk, om een grondige controle te doen van het systeem. Bott adviseert in zijn blog vervolgens om van het opgekuiste systeem een ‘image’ op schijfje te zetten als een snapshot voor later gebruik.

Na het bijwerken en ’troubleshooting’ van het systeem, pakt Bott desgewenst uit met een schijfje waarop de nieuwste versies van een aantal populaire stukken soft als Firefox, Acrobat Reader of iTunes/QuickTime staan.

En dan is er natuurlijk ook nog de verzameling hebbedingen in geval van nood… Klassiekers als kabels – probeer een zo volledig mogelijke set bij te hebben, zoals usb (de verschillende formaten), Ethernet (patch en cross), en dies meer – maar ook wat blanco schijfjes (DVD+/-RW, CD-RW), een multicard lezer, enkele usb-geheugensticks, een set schroevendraaiers en dies meer.

Als het lijstje compleet is, kan je met een gerust hart bij eender wie aankloppen. Wijs de vriendelijke vrager er wel op dat sommige klussen behoorlijk lang kunnen duren en dat het allicht niet netjes is om als bezoeker plots urenlang het feestgezelschap te verlaten. Beter is het een afspraak te maken voor een EHBO-sessie op een later tijdstip, ook al omdat dan allicht de rook- en andere dampen om het hoofd zijn verdwenen (en de maag tot rust is gekomen). Toch gezellige eindejaarsbezoeken toegewenst! z

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content