Carlos De Backer ICT-professor aan de Universiteit Antwerpen.

Kontich, 1 januari 2013. Noch de Maya’s, noch de feesten ter gelegenheid van de afsluiting van het oude jaar en van de start van het nieuwe jaar hebben ons volledig murw gekregen. Enkel het opstellen van de traditionele nieuwjaarsbrief voor Data News verloopt dit jaar heel erg stroef. Zouden de Maya’s of de feesten er dan toch voor iets tussen zitten?

In een traditionele nieuwjaarsbrief zitten heel wat goede voornemens vervat: (nog) meer thuis zijn, niet meer blijven “plakken” op Data News events, (nog) meer sporten, (nog) meer fruit eten, (nog) meer op reis gaan… Meestal zijn deze voornemens een indicatie van wat er in het voorbije jaar minder goed is gegaan.

2012 zal in de geschiedenis worden gerefereerd als het jaar van de tablet-pc en van de smartphone. Nog nooit zijn er wereldwijd zoveel van dergelijke leuke “speeltjes” verkocht als (op het einde) van vorig jaar. En toch vind ik 2012 op dit vlak een “slap” jaar.

Noch Apple noch Google hebben mij echt kunnen bekoren. Wel een pluim voor Microsoft die het voorbije jaar creatief heeft beëindigd met de introductie van Windows 8. Is dit de uitdaging die Apple en Google nodig hebben om terug met echt innovatieve producten op de markt te komen?

De snelheid waarmede tablets en smartphones doordringen in het bedrijfsleven creëert ook reële gevaren. Welke toestellen en besturingssystemen worden toegelaten? Welke apps mogen worden geïnstalleerd? Wie controleert de installatie van updates? Hoe worden deze toestellen beveiligd tegen malware? Brengen we zelf apps op de markt? Worden onze apps voldoende kwalitatief ontwikkeld? Wordt er voldoende aandacht geschonken aan de beveiliging van onze eigen apps? En dit zijn maar een aantal vragen die enkele belangrijke gevaren suggereren. 2013 start dus met heel veel nieuwe probleemgebieden voor het ict-management.

Ook de algemene beveiliging op het vlak van ict blijft nog steeds een heikel onderwerp. 2012 heeft andermaal aangetoond hoe zwak de beveiliging van sommige van onze “grote” systemen soms is. En hierbij denk ik niet alleen aan de aanvallen van hackersgroeperingen zoals Anonymous. De zware virusinfectie bij FOD Financiën en het recente datalek bij de NMBS zijn maar een paar voorbeelden van problemen die toch blijven nazinderen. Security mag niet verwateren en moet een bevoorrechte plaats blijven innemen in het prioriteitenlijstje van elke ict-manager. Deze eis geldt zowel voor grote bedrijven, overheidsinstellingen als voor het ict-park van kmo’s.

En wat met de onschuldige burger? In steeds grotere mate wordt hij geviseerd als mogelijk slachtoffer van scam, phishing en andere vormen van online bedrog. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) heeft in het verleden, met beperkte middelen, heel wat verdienstelijke inspanningen geleverd om zoveel mogelijk mensen te wijzen op de mogelijke gevaren. Toch zouden gecoördineerde maatregelen vanuit de overheid en/of vanuit de financiële wereld wellicht nog tot betere resultaten kunnen leiden.

‘Cloud computing’, één van de belangrijke technologietrends van 2012, mag in deze nieuwjaarsbrief niet ontbreken. Het model heeft intussen voldoende bewezen een zekere waarde te hebben. Wel moet het model nog volwassen worden zowel bij de leveranciers als bij de gebruikers. Nog steeds zijn een aantal contracten onvolledig en dubieus op het vlak van prijzen, ‘service level agreements’ (sla’s), volumewijzigingen en (andermaal) security. Tevens tekenen zich nu de eerste problemen af hoe diverse ‘cloud services’, afgenomen bij verschillende providers, op een veilige en transparante manier met elkaar kunnen communiceren.

Nu we het jaartal 13.0.0.0.0 van de Maya-kalender (21 december 2012) probleemloos hebben overleefd, is er intussen een nieuwe Maya-cyclus aangebroken. Volgens Wikipedia eindigt deze cyclus op 12 oktober 4772. Pas op deze datum wordt de wereld volledig vernietigd en terug gecreëerd. Ik waag me niet aan voorspellingen hoe de wereld (en vooral ict) er op die datum zal uitzien. Ik durf wel stellen dat er van tablets, smartphones, cloud computing… geen sprake meer zal zijn. Wel zullen er voordien nog heel veel nieuwjaarsbrieven worden opgemaakt en voorgelezen. Nieuwjaarsbrieven met heel veel wensen voor een mooie en vredevolle wereld. En dit wens ik ook aan alle trouwe lezers van Data News.

CARLOS DE BACKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content