Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Klussen op zondag: een spiegel willen ophangen en dan vaststellen dat je geen boormachine hebt… Het overkwam de Fransman Thibaut Elzière en de Belg Gary Cige. Tot hun verbazing was er online niets te vinden om materiaal te huren.

Van het ene woord kwam het andere, en samen met Marion Carrette besloten ze Zilok op te richten.”Een marktplaats waar particulieren online materiaal kunnen huren”, verduidelijkt Gary Cige. De ontwikkeling gebeurde in PHP. De site ging juli 2007 online met financiële inbreng van de drie stichters en sinds kort ook van een business angel. Hun basisidee: veel mensen beschikken over goederen die ze niet het hele jaar door nodig hebben en die ze tegen een kleine vergoeding te huur willen aanbieden. Het principe heeft trouwens een ecologisch tintje (hergebruik) en past in het wat moeilijkere economische klimaat. Het gaat vóór alles om een buurtdienst: niemand gaat verder dan 10 à 15 km om zijn product te halen. Vandaar de integratie op de site van Google Maps. Het productaanbod is gevarieerd: van gereedschap voor doe-het-zelvers tot fototoestel, spelconsole of babymateriaal. “Dit is geen zoekmotor maar een marktplaats. De huurtransactie wordt online geregeld, maar daarna verloopt alles offline: ondertekening van het standaardcontract, betaling enz. Het is belangrijk de kwaliteit van het voorwerp met eigen ogen te kunnen bekijken” , stelt Gary Cige die eraan toevoegt dat de site voorziet in een evaluatie op drie niveaus: verhuurder, huurder en verhuurd voorwerp.”De transactie wordt maximaal omkaderd om een vertrouwensklimaat te creëren.”

Ambities

Zilok is vandaag actief in België, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en de VS, en zou”tientallen verhuringen per dag en ongeveer 10.000 leden in Frankrijk en België registreren.” Het probleem is uiteraard een kritieke massa van producten te bereiken. Daarom staat de site ook open voor professionele verhuurders. Zilok vraagt een vergoeding voor de transactiekosten. De inlassing is – vandaag nog – kosteloos voor particulieren.

Verdere ontwikkelingen zijn volgens Cige een verzekering voor de transacties van particulier tot particulier, of de verzending van een sms om een verhuring te melden. (De verhuurder zit namelijk niet voortdurend achter zijn pc.)”We hopen ons aantal leden tegen het eind van het jaar met 10 of 20 te vermenigvuldigen.” Er wordt ook nieuw kapitaal gezocht om de marketing nieuw leven in te blazen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content