Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Twee jaar geleden besloot het gemeentebestuur van Lessines als pionier in die tijd om zijn desktops te virtualiseren. Het koos hierbij voor Zero Client van Fujitsu. Een keuze die tot op vandaag gedurfd is, maar die wel loont.

Toen het gemeentebestuur van Lessines (18.400 inwoners) eind 2009 besloot om zijn informaticapark te vervangen, lagen er 3 mogelijkheden open: nieuwe pc’s kopen, een beroep doen op de Terminal Server of machines installeren waarop een beeld verzonden door een server getoond zou worden. “In die tijd was vdi [virtual desktop infrastructure] nog maar net op de markt,” herinnert it-verantwoordelijke Mévis Thibaut zich nog. Hij verduidelijkt dat hij eerst dacht aan de Terminal Server voordat Fujitsu, in partnerschap met Adehis, hem zijn Zero Client-oplossing voorstelde. Een Zero Client is in feite een machine die een scherm en een toetsenbord/muis combineert met een netwerkinterface, verbonden met een hoofdserver, met elektrische voeding via ethernetkabel (dus zonder harde schijf of geheugen).

Naast het voordeel van het grote beheergemak (zowel voor de ontplooiing als de software-updates, het onderhoud en de veiligheid), blijkt deze Zero Client-oplossing minder energie te verbruiken en stiller te werken. Mévis Thibaut verving daarom zijn park van 73 pc’s (die een nieuwe plaats kregen in scholen) in 2 stappen door Zero Client, gekoppeld aan 2 Primergy RX300-servers met 6-core processors en een nas, naast een vijftiental gevirtualiseerde laptops. “We wilden zien of het netwerk deze extra capaciteit wel aankon, zeker omdat Zero Client nog maar pas op de markt was”, aldus de it-verantwoordelijke. Ook moesten we zeker zijn dat de applicaties (die soms zeer specifiek zijn, zoals de verbinding met het rijksregister met behulp van de eID) konden draaien in een gevirtualiseerde omgeving, wat gelukkig het geval was.

Naast dit project werd de nas-capaciteit opgetrokken naar 4 TB dankzij nieuwe machines, want de oude nas was geïnstalleerd in de back-upsite op 5 km afstand en verbonden via een eigen glasvezel. Een bu-site waar sinds kort ook een nieuwe esx-server is terug te vinden die een herstart van de activiteit in amper 1 uur mogelijk maakt. Sinds de uitrol in oktober 2010 werd XP ook vervangen door Windows 7. De administratie werkt met voip en het netwerk biedt een capaciteit van 100 Mbit/s, maar voorlopig slechts 10 Mbit/s tussen de telefoon en de Zero Client, wat voldoende lijkt.

Alain Rasschaert, account consultant bij Fujitsu Technology Solutions, zegt dan weer dat een dergelijk project moet worden gezien in het kader van een servicebenadering en dat de gekozen oplossing afhangt van de infrastructuur van de klant (met name de netwerktopologie) en van de gebruikte applicaties. “We zouden een oplossing zoals VMware, Citrix of HyperV hebben kunnen voorstellen, maar aangezien Zero Client wordt geleverd met een vdi-licentie zijn de licentiekosten aanzienlijk gedaald.”

Dit type oplossing is voorlopig nog niet zo wijd verspreid, ondanks de voor de hand liggende voordelen, maar het OCMW van Libramont en Villers-la-Ville ontplooien hetzelfde type infrastructuur.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content