Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Geen voetbalclub ter wereld die zo wetenschappelijk tracht om te gaan met de conditie van zijn spelers als AC Milan. De club gebruikt daarvoor ook Belgische technologie, afkomstig van het Leuvense Biorics.

Biorics ontstond in 2005 als spin-off van de onderzoeksgroep M3-Biores van het departement Biosystemen aan de KU Leuven. De onderzoekers specialiseren zich al sinds 1990 in het meten van signalen op levende organismen via sensoren. Dat om via softwaremodellen gedragingen te kunnen voorspellen. Biorics werd opgericht om de toepassingen van die technologie te commercialiseren. Biorics bouwde zo onder meer een systeem dat tijdig kan voorspellen wanneer iemand achter het stuur van z’n auto in slaap zal vallen. Bij AC Milan, dat zijn spelers via het beroemde Milan Lab nauwgezet probeert te volgen, heeft Biorics een exclusief contract in de wacht gesleept om de fysische en mentale conditie van de spelers te voorspellen. “Milan doet alle investeringen die voor ons nodig zijn om de technologie haarfijn uit te dokteren”, vertelt professor Daniel Berckmans, chief technology officer bij Biorics. Biorics meet tal van lichaamsfuncties via sensoren die voorlopig nog via draden verbonden zijn met een apparaatje ter grootte van een gsm. Dat toestel stuurt de meetgegevens door naar een pc. “Op termijn willen gewoon met een hartslagmeter en enkele chips in pleisters werken, die alles draadloos doorsturen naar een gsm of pda.” Voor die hardware werkt het bedrijf samen met het Britse Toumaz Technology, Biorics bouwt zelf de analyserende software.

Hartslagvariatie

De resultaten van de software zijn volgens Berckmans ongelooflijk. “We staan al veel verder dan we ooit gedacht hadden.” Niet alleen de fysische conditie van de speler kan Biorics meten, maar ook de mentale toestand. “Wij noemen dat de ‘arousal’, de ‘drive’, van de speler. Momenteel zitten we op 92 procent nauwkeurigheid.” Dat gebeurt door het samennemen van gegevens over onder meer ademhaling, huidgeleiding, hersenactiviteit en hartslag. Voor het mentale houdt Biorics specifiek rekening met een bepaalde hartslagvariatie. “Wij zijn de eersten die hartslag kunnen ontdubbelen in een mentale en een fysische component.” Bij een test met renpaarden bleek dat 1 maand trainen met Biorics-technologie evenveel effect had als 2 maanden klassieke training. Bij AC Milan is het effect van de technologie nog niet te voelen, maar dat komt omdat Biorics nu eerst dagelijks goede metingen aan het verzamelen is. “Maar op termijn zullen de trainingen van AC Milan veel efficiënter en individueler kunnen worden aangepakt”, weet Berckmans. “Met als resultaat: minder kwetsuren. Het heeft immers geen zin om de spieren te trainen als de speler mentaal niet klaar is.” Het gaat zo onverwacht snel voor Biorics. “We zijn gestart met weinig kapitaal en met slechts 1 personeelslid. Nu zijn we al onze vijfde man aan het zoeken. We doen niet veel, maar wat we doen, doen we goed. Dit jaar zullen we ons tweede grote contract tekenen.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content