Met Muse CC zouden grafisch onderlegde professionals moderne, levendige html5-websites kunnen bouwen zonder dat ze één regel programmeercode hoeven te schrijven. Is dat zo?

Muse CC is een onderdeel van Adobe Creative Cloud, een online abonnementsplatform voor grafische vormgevers en webdesigners. De vroegere structuur van de Adobe Creative Suite blijft behouden, alleen is de licentie nu aangepast aan een online abonnementssysteem waarbij u alleen betaalt voor wat u nodig hebt. Adobe Muse CC laat toe om html5-webinhoud te creëren met vertrouwde grafische gereedschappen en functies.

HTML5 EMBEDDEN

Het programma werkt op basis van slepen en neerzetten om navigatie, contactformulieren, diapresentaties en dergelijke toe te voegen aan een website. Nieuw zijn parallaxverschuivingen waarmee u in enkele muisklikken zeer professioneel ogende visuele effecten toepast op elementen. Eigenaars van websites kunnen eenvoudig wijzigingen aanbrengen aan de inhoud zonder het ontwerp te beschadigen. De webdesigner kan nadien de wijzigingen samenvoegen met de originele Adobe Muse CC-bestanden. Via de ‘Site-eigenschappen’ kunt u het bewerken via een browser inschakelen. Hiervoor moet u als webdesigner de website publiceren op Adobe Business Catalyst. Als webdesigner kunt u veel tijd uitsparen dankzij deze functie, omdat eindgebruikers niet meer voor een geringe aanpassing beroep hoeven te doen op uw diensten.

LETTERTYPEN

Adobe Muse CC kent drie verschillende soorten lettertypen: weblettertypen (gehost door de Adobe Typekit-service); een gelimiteerde lijst met lettertypen die zijn geïnstalleerd op de meeste Windows- en Mac-computers; en systeemlettertypen (geïnstalleerd op uw eigen computer). Deze laatste worden tijdens de publicatie omgezet in afbeeldingen. Ze kunnen van pas komen als u een bepaalde stijl wil creëren die voor iedere bezoeker identiek is.

ONTWERPEN

Adobe Muse CC is opgebouwd rond vijf tabbladen: ‘Overzicht’, ‘Ontwerpen’, ‘Voorvertonen, ‘Publiceren’ en ‘Beheren’. Via het welkomstvenster maken we een nieuwe website aan. Als gewenste basislay-out kunnen we kiezen tussen ‘Computer’, ‘Tablet’ en ‘Telefoon’. Voorts kunnen we ook de afmetingen voor de pagina opgeven en waarden invoeren voor de marges en opvulling.

Op de overzichtspagina zien we bij aanvang één stramien of ‘Master’ en één pagina. U kunt net zoveel pagina’s en stramienen aanmaken als u zelf wenst. Een nieuwe pagina is gebaseerd op een stramien of sjabloon. Deze manier van werken zorgt voor een consistente opmaak. Ontwerpers die vertrouwd zijn met Adobe InDesign herkennen het concept van dergelijke master-pagina’s.

Met behulp van vijf gidslijnen bepaalt u hoeveel lege ruimte u wenst boven en onder uw pagina, hoe groot de kop- en voetteksten moeten zijn en hoeveel ruimte u wenst voor de inhoud. Een menu toevoegen kan eenvoudig via de ‘Widget-bibliotheek’ of via het menu van Adobe Muse CC. De weergave van het menu is aanpasbaar van horizontaal naar verticaal. Ook de plaatsing van de tekst is in enkele muisklikken gewijzigd. Muse CC helpt de gebruiker tijdens het ontwerpproces door bijvoorbeeld het aantal pixels weer te geven bij het plaatsten van een tekstvak tussen andere objecten.

CONCLUSIE

Adobe Muse CC is een zeer gebruiksvriendelijk pakket voor het ontwerpen van hmlt5-websites zonder programmeren. Grafische ontwerpers die bijvoorbeeld ervaring hebben met InDesign kunnen meteen met Muse aan de slag dankzij de door hen gekende gereedschappen en functies. Muse CC is echter niet goedkoop. De abonnementsformules zijn redelijk duur, zeker als we ze vergelijken met de prijzen die Adobe in de Verenigde Staten hanteert.

Nick Kinschots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content