Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Cloud computing, softwarepakketten in kmo’s, fusies/overnames, mobiliteit en global sourcing: allemaal segmenten die volop groeien volgens de recentste studie in 2013 over it-diensten in België van Pierre Audoin Consultants.

Vooral in grote ondernemingen houdt de ontplooiing van private clouds heel wat systeemintegrators en adviesbureaus flink aan het werk. Het bewijs hiervan is het groeiende aantal datacenters en de toenemende omvang van de bestaande datacenters. Telecomoperators staan op de eerste rij bij deze investeringen. Bovendien zijn ze ook de sterkste voorstanders van cloud computing in België. Als we kijken naar de vooruitzichten op langere termijn van de Belgische telecommarkt, zou het cloud computingsegment wel eens een van de ‘winnende loten’ kunnen worden om op lange termijn te overleven. De Belgische it-providers zijn ook bezig met het ‘cloudiseren’ van hun eigen aanbod om zich zo goed mogelijk te positioneren in dit nieuwe it-model.

KMO’S

Gezien het beperkte aantal grote bedrijven in België, vormen kmo’s uiteraard de belangrijkste groeimotor. Hier is het potentieel voor harmonisatie, standaardisatie en consolidatie van de bestaande it-infrastructuren bijzonder hoog, vooral op het gebied van erp-oplossingen. Enterprise-applicaties worden immers het belangrijkste concurrentiesegment in de toekomst, vooral omdat bedrijven voordeel proberen te halen uit nieuwe functies (op sociaal en samenwerkingsvlak, selfservice, decisiesoftware en analytics) en uit de nieuwe architecturen (SaaS), terwijl ze het gebruik van de bestaande softwarepakketten opnieuw onder de loep nemen.

FUSIES/OVERNAMES

In alle economische sectoren in het algemeen en in de it in het bijzonder, vormt de niet-organische groei een van de belangrijkste motors voor economische groei. De economische context vertoont nog zeker geen tekenen van herstel, en dus vinden er nog altijd tal van fusies/overnames plaats, zowel bij de grote bedrijven als bij de kmo’s. Tegelijkertijd zien we ook dat er heel wat entiteiten worden ondergebracht bij dochtermaatschappijen van ondernemingen. In beide gevallen moeten er na de fusie integratieprocessen worden ingevoerd, waarbij it een belangrijke rol zal spelen.

MOBILITY

Mobility kent een toenemend succes dat wordt aangezwengeld door de opkomst van smartphones en tablets. De mobiliteit van de medewerkers en klanten zal leiden tot nieuwe projecten inzake ontplooiing en integratie, vooral op het vlak van de applicatielaag. Sommige providers maken zich trouwens klaar om speciale entiteiten en teams in te voeren die de volledige servicecyclus kunnen aanbieden: installatie/integratie, servicedesk en onderhoud. Gezien de uiteenlopende groei van apparaten, platformen en apps krijgt het efficiënte en veilige beheer van het apparatuurpark voorrang. Deze evolutie is vooral te zien in kmo’s, waar de penetratie en het gebruik van mobiele toestellen groter is dan in grote bedrijven. Dit zou de komende 2 à 3 jaar de belangrijkste economische stimulans vormen voor allerlei mobiliteitsinitiatieven.

WERELDWIJDE PROVIDERS

Het gebruik van arbeid buiten België wordt steeds meer aanvaard door Belgische eindgebruikers van allerlei omvang. Deze trend kan worden gerechtvaardigd door 2 zeer dwingende factoren: de noodzaak om ‘meer met minder’ te doen en het ernstige tekort aan informatici op de lokale markt. Dit tekort houdt de lokale loonkosten erg hoog, wat de investeringsbeslissingen nog ingewikkelder maakt. De lokale it-actoren moeten hun vaardigheden op het vlak van nearshore/offshore uitbreiden, iets waar sommigen al mee begonnen zijn. Global sourcing komt ook tot uiting in de sterke groei van de Indiase dienstverleners in België.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content