Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Een beetje de omgekeerde wereld: een Oost-Europees it-bedrijf wil met zijn aparte, pragmatische aanpak ook West-Europa veroveren. En toch lijkt het erg logisch, vooral als je de achtergrond van de LLP Group kent.

Begin vorig jaar al startte de Tsjechische LLP Group een filiaal op in de Antwerpse haven, hun eerste buiten Centraal- en Oost-Europa. “Let wel, we hebben al op een vijftigtal plaatsen over de hele wereld projecten uitgevoerd, maar Antwerpen is ons eerste vestiging in West-Europa”, zegt stichter en voorzitter Adam Bager, een Brit die al een vijftal jaar consultancy werk in Centraal-Europa achter de rug had vooraleer hij in 1992 zijn eigen bedrijf oprichtte. Vandaag telt LLP Group bijna 200 mensen (waarvan een tiental in Antwerpen) die vorig jaar iets meer dan 10 miljoen euro omzet realiseerden.

Het succes van zijn bedrijf is volgens Bager het rechtstreekse resultaat van de erg pragmatische aanpak. LLP Group implementeert Microsoft Dynamics, Infor en eigen financiële software – “geen high-level consultancy maar praktisch advies rond businessprocessen en -systemen”, beklemtoont Bager. “Wij zijn in de eerste plaats specialisten van de middenmarkt, maar daaronder vallen ook de lokale filialen van grote multinationals als een Shell, Unilever of BP. Onze sterkte daarbij is dat wij een uitstekende kennis hebben van de lokale marktvereisten die wij dankzij onze vele projecten kunnen aanvullen met ervaring op de internationale scène.”

LLP Group werkt voor een waaier van sectoren, van de petrochemische over de farmaceutische en de financiële tot de hotelbusiness en consumentenproducten. Maar telkens met dezelfde pragmatische insteek. “Ik heb ooit voor Coopers & Lybrand in Hongarije gewerkt, en alhoewel ik de methodes van die grote bedrijven bewonder, raakte ik gefrustreerd door al het praten en schrijven vóór de actie. Voor mij mag het voor een korte tijd theoretisch blijven maar dan moet het pragmatisch worden. Dat verklaart ons succes in Oost-Europa: ze willen de nieuwste technologie maar het moet vooruitgaan”, zegt Bager.

De stap naar Antwerpen was niet onverwacht. “We hadden hier al projecten gedaan in het verleden voor internationale bedrijven zoals Shell en Rockwell Automation, en we wilden ook dichtbij de Nederlandse markt zitten. Bovendien komen we zo ook meer in de buurt van de hoofdzetels van een aantal internationale bedrijven. We kijken nu ook naar mogelijke joint-ventures elders in West-Europa en eventueel Centraal-Amerika”, aldus nog Bager.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content