Een “light” lokalisatie van iemand die “het recht op het privéleven en de eisen die sommige werkomgevingen en zelfs de vakbonden stellen, naleeft”: dat is het doel van de Lokey-oplossing van The New Sentinel (TNS). Je kan het nog best omschrijven als een “niet permanente en niet intrusieve lokalisatiesleutel” voor rondreizende gebruikers (veiligheidsagenten, handelsvertegenwoordigers, …).

Met andere woorden, een lokalisatie zonder gps gebaseerd op de lbs-technologie (location based services), met een relatieve nauwkeurigheid (80 tot 400 m, afhankelijk van het gsm-net). Doelstelling: de gebruiker in het kader van zijn beroepsactiviteiten in staat stellen om zijn aanwezigheid te rechtvaardigen of te bewijzen op de plaats waar hij geacht wordt te zijn, en dit met enigszins regelmatige intervallen. “De werknemer beslist over zijn tracking en wordt opnieuw ‘eigenaar’ van zijn lokalisatie”, benadrukt Benoît Bolland, oprichter van TNS. Andere toepassing: een plaatsbepaling voor veiligheidsdoeleinden, bijvoorbeeld om een bestuurder op te sporen die betrokken is bij een ongeval, of zodat de politie weet waar ze moet tussenkomen. De schatting van de lokalisatie verkleint uiteraard het potentieel voor bepaalde omgevingen. Er werden piloottests gedaan met de Corporate Security Service (SecuRail) van de NMBS Holding en Proximus. De tests werden zeer bevredigend bevonden (“de stations zijn voldoende uitgerust met antennes om dit scenario toe te laten”), maar hebben vanwege budgetbeperkingen nog niet geleid tot een verdere ontplooiing.

Het toestel? Een console met slechts 2 knoppen: de ene dient om de positie te signaleren voor controledoeleinden door de werkgever; de tweede is een alarmknop in gevaarsituaties. Het signaal wordt doorgegeven in de vorm van een sms naar de server van TNS, die de seingever identificeert en de info vergelijkt met de lbs-gegevens van Proximus voordat de info of het alarm wordt doorgestuurd naar de klant, die ze ontvangt via een gewone gsm, via een server, op zijn site…

Lokey bestaat in 2 versies: basis en ‘corporate’. Deze laatste werd onderworpen aan een proof of concept op verzoek van Belgacom, die zijn technici ermee zou kunnen uitrusten. Vereisten: schokweerstand en automatische signaaluitschakeling als het toestel valt. Vandaar de integratie van een versnellingsmeter en een software voor valdetectie en abnormaal lange immobiliteit.

Een marktstudie van de HEC Consulting Group (ULg) identificeerde verschillende sectoren die potentieel interesse zouden kunnen hebben: logistiek, beheerders van tankstations, ziekenfondsen (personenalarmering buiten de woonplaats), sociale secretariaten (verzamelen van prikklokgegevens en integratie in oplossingen voor loon- en werkschemabeheer), bedrijven van dienstencheques (beheer en klokken van de dienstverleners). Het plan is om dit jaar via partners de internationale toer op te gaan.

PASPOORT

Naam: The New Sentinel

Zetel: Luik

Opgericht in: 2009

Personeel: 5 medewerkers

Financiering: eigen fondsen, openbare inbreng (Novalia), en binnenkort kapitaal van privébeleggers.

[BD]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content