De stad Mechelen kan maar beter investeren in een groter virtueel prijzenkastje, want met het project ‘Loket van de toekomst: Intellistamp en Webcamloket’ kan het eens te meer een digitale pluim op de hoed steken. Goed voor de e-Gov-Award 2012 ‘beste project’!

In het kader van dit project werd niet alleen het e-loket aanbod vereenvoudigd en gebruiksvriendelijker gemaakt. De stad Mechelen kan dankzij de Instellistamp-technologie (van Inventive Designers uit Antwerpen) een digitaal document afleveren met ‘digitale stempel’ dat ook na afdrukken op papier nog rechtsgeldig blijft. De ‘stempel’ bevat hiervoor een geëncrypteerde code met zowel de informatie van het document als de handtekening van de gemachtigde ambtenaar. Een en ander werd slechts mogelijk door een wetswijziging in 2012, zodat een fysieke stempel op een papieren document geen must meer is. Hierdoor hoeven gebruikers zich niet meer te verplaatsen en aan te schuiven, maar worden attesten 24/7 beschikbaar.

Een derde en opmerkelijk luik in het project is het ‘webcamloket’. Wie de website van het e-loket bezoekt kan voor een aantal onderwerpen en op gespecificeerde ogenblikken bijstand krijgen via een webcam (of webchat). Op dezelfde wijze als de ict-helpdesk een gebruiker kan helpen door zijn systeem even over te nemen, kan de ambtenaar het scherm delen van de gebruiker en samen met hem of haar een e-formulier invullen.

Samen bezorgt dit het e-loket een stevige duw in de rug wat het gebruik betreft, met 27 procent meer transacties sinds de aanpassingen. Per week worden meer dan 300 Intellistamp-documenten afgeleverd en er zijn dertien maal meer contacten met de burger dankzij de ingewerkte feedbackbuttons en de webcam-functie, aldus de stad Mechelen. De nieuwe site was overigens stevig getest inzake gebruiksvriendelijkheid (onder meer door studenten van de Lessius-hogeschool), en werd omkaderd met een uitgebreide communicatiecampagne naar de bevolking.

Naast Inventive Designers werd ook samengewerkt met Cipal, vee. 24.com, Anaxis en AGConsult, evenals de Mechelse stadsdiensten. Ondertussen hebben ook derden, zoals bedrijven, ocmw’s en besturen uit binnen- en buitenland, belangstelling getoond voor de aangewende technologieën (ook Antwerpen maakt al gebruik van de Intellistamp-technologie, voor de aflevering van digitale geboorteaktes). De stad Mechelen ontving overigens de felicitaties van Europees commissaris Neelie Kroes voor dit project.

[GK]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content