Celem, zoals het in Luik opgerichte Centre Electronique Lempereur sinds 1987 heet, werkt sinds de management buy-out door vier kaderleden in 2004 aan een geleidelijke diversificatie van zijn productgamma. Binnenkort verwacht de computerbouwer zijn activiteiten ook in geografische zin uit te breiden. De focus op kwaliteit en tevreden klanten blijft daarbij net zo centraal staan als in het begin.
Toen Louis Lempereur in 1984 Celem oprichtte, was de pc aan zijn opmars bezig. Achttien jaar later, in 2002, viert het bedrijf de verkoop van zijn 30.000ste pc, en in 2003 staat het bedrijf in de top 10 van pc-bouwers in België. In 2004 houdt Lempereur het voor bekeken en opteert in overleg met vier van zijn bestuurders voor een management buy-out. Bruno Desdemoustier, voormalig commercieel directeur, is een van de nieuwe eigenaars.”Wij wilden het bedrijf verder ontwikkelen en daarbij de op dienstverlening en klanttevredenheid gerichte mentaliteit handhaven.” Marketingtaal die iedereen hanteert weliswaar, maar”wij zijn te klein om ons te kunnen permitteren wat de grote merken doen.” En daarmee bedoelt hij: elkaar te lijf gaan door met de prijzen te stunten. Overigens zijn veel van de ‘grote’ merken van twintig jaar geleden – Olivetti, IBM (inmiddels Lenovo), Siemens (nu Fujitsu-Siemens) en zelfs Compaq (nu HP, hoewel het merk bewaard bleef) – vandaag verdwenen.
In 2007 boekte het bedrijf met zijn dertig werknemers een omzet van 6 miljoen euro. In april 2008 leverde het zijn 50.000ste pc. Dat zijn voornamelijk desktops, maar het plan is om het aanbod laptops uit te breiden en de verkoop daarvan op te voeren van bijna 20 % naar 30 tot 40 %. Daarnaast verkoopt Celem ook klassieke en bladeservers, in toren of 19″ rack-versie, all-in-one stations onder de naam DeskStar, thin clients, printers (Celem is Lexmark-distributeur), projectors, schermen en firewalls van aXsGuard (nu Vasco).
Diversificatie
Sinds 2006 wordt duchtig werk gemaakt van een toekomstplan. Zo werd een certificatieprogramma gestart om aan de kwaliteitsnorm ISO 9001: 2000 te beantwoorden.”Niet op verzoek van onze partners, zoals vaak gebeurt, maar op vraag van ons personeel”, merkt Bruno Desdemoustier op. Ook wordt het productaanbod uitgebreid. Sinds twee jaar verkoopt Celem 2006 tablet-pc’s en onlangs sloot het met Philips een distributieakkoord voor het digitaal dicteersysteem van de Nederlandse gigant. Er worden oplossingen geboden voor lokale overheden, advocatenkantoren, ziekenhuizen enz. Ziekenhuizen vormen een niche die het bedrijf verder wil verkennen, onder meer via zijn nieuwe ‘digitale ziekenhuiswagentje’. Dat is ontwikkeld in partnerschap met onder meer de Cliniques St-Luc in Brussel, het CHC in Luik en Ifac (Famenne, Ardenne, Condroz). Het ziekenhuiswagentje is uitgerust met onder meer speciale wieltjes, een beweegbare arm, een hoogteverstelsysteem dat met één hand bediend kan worden, een voedingskabel op spoel, etc. Een notebook met Windows XP inclusief waterdicht toetsenbord en muis maken integraal deel uit van het wagentje. De batterijen gaan 9 uur mee.”We zullen verschillende modellen voorstellen, in functie van de specifieke wensen van de klant”, licht Desdemoustier toe.
Geografische uitbreiding
Vandaag heeft Celem meerdere bedrijven in het zuiden van het land op zijn klantenlijst staan: Prayon Rupel, FN, Multipharma (120 servers in de afgelopen 4 maanden) en Techspace Aero (industrie), Gap Informatique en Sabco in Luxemburg (verkoper van beheertoepassingen) en talrijke gemeentelijke overheden en ziekenhuizen.
Ook in Brussel en Vlaanderen bedient Celem direct en indirect al meerdere klanten. Daar wil het bedrijf nu een sterkere positie uitbouwen.”Over 3 à 5 jaar wil Celem een kantoor openen op zo’n vijftig kilometer ten noorden van Brussel. De markt in Vlaanderen is grotendeels vergelijkbaar met wat we hier doen en ze kennen de kwaliteit van onze dienstverlening. Alleen de mentaliteit verschilt een beetje.” Bruno Desdemoustier houdt alle wegen open, maar maakt wel duidelijk dat hij hier erg “voorzichtig” tewerk wil gaan.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier