Gedeelde werkruimten hebben de laatste tijd de wind in de rug. Dit komt omdat ‘groene bewustmaking’ in is, net als flexibel werken, sociale samenwerking en de opkomst van concepten als ruimten voor ‘co-working’ en flexibele kantoren. Het jonge bedrijf KodesK wil die gelegenheid aangrijpen en proberen het terrein van ‘co-desking’ in te palmen. “We zijn vertrokken vanuit een dubbele vaststelling”, aldus Sébastien Arbogast, een van de twee oprichters. “Enerzijds zoeken steeds meer rondtrekkende werknemers ruimten voor tijdelijk werk. En deze trend neemt alsmaar toe. Daarbij komt een groeiende behoefte aan flexibiliteit. Tegelijkertijd beschikken heel wat bedrijven over kantoorruimten die niet gebruikt worden of waarvan de omvang de evolutie van de onderneming niet volgt, en waar ze munt uit zouden kunnen slaan. Het gaat meer bepaald om ontslagen, werknemers op verplaatsing, lege kantoren in afwachting tot het bedrijf iemand aanwerft…”

Om deze twee behoeften naar elkaar toe te brengen, stelt KodesK zich voor als een ‘online short term broker for desk space’. Het ontwikkelde een markt waar bedrijven hun beschikbare ruimte kunnen aanbieden, tijdelijk of op langere termijn, en de gebruikers kunnen er de ruimten reserveren die het best overeenstemmen met hun onmiddellijke behoefte: locatie, beschikbare uitrusting, type ruimte (afzonderlijk bureau, vergaderzaal….). KodesK beoogt kortstondige behoeften (verhuring voor een uur of een dag). Behoeften die Business Centers en andere klassiekere sites niet dekken: “verhuringen voor minder dan een maand komen zelden voor of dienen als ‘opstapje’ voor langere contracten. Deze actoren moeten immers zware investeringen naar boven toe laten renderen…”

In eerste instantie wil KodesK de uitvoerbaarheid van zijn idee valideren door de oefening te beperken tot bedrijven die ruimten hebben die ze onderling kunnen uitwisselen. De idee? Een systeem van tijdskrediet. Als bedrijf x 8 kantooruren voorstelt aan iemand die geïnteresseerd is, kunnen zijn eigen werknemers beschikbare ruimten vrij gebruiken bij andere aanbieders. Een commerciële formule zou na de zomer het licht moeten zien. Met betaalde huur door elke rondtrekkende werknemers die belangstelling heeft. Het model? Reservatie via KodesK, ook vanuit een smartphone (met geolocalisatie van de co-desking ruimten), directe betaling (bv. via PayPal) aan de aanbieder, die een commissie opzij houdt voor KodesK. De versie voor iPhone is “al in vergevorderde staat”. Er komen ook versies voor Android en Blackberry. De aankondiging wordt verwacht tegen het eind van de zomer.

KodesK kreeg de prijs van ‘Leanest Start-up’ tijdens het recente Start-Up Weekend van Brussel. Een beloning die zeer tastbaar wordt in de vorm van een begeleiding van 4 maanden door het Founder Institute.

PASPOORT

Benaming: Kodesk, www.kodesk.com

Zetel: Waver

Oprichting: mei 2011

Personeel: 2

Partner Content