Een gastland op CeBIT zet gewoonlijk alle zeilen bij om zo breed en zo goed mogelijk voor de dag te komen. Op dat punt stelde California dit jaar teleur. Hoewel meer dan 60 bedrijven zich onder het logo van het Californisch paviljoen presenteerden, waren dit vaak de ‘usual suspects’ die sowieso al op CeBIT worden verwacht. Bedrijven met de nieuwste ict-technologie, leiders in nieuwe branches als bioinformatica en groene it, de grote onderzoeksinstellingen… Ze schitterden door afwezigheid! Kortom, een zwakke vertoning zeker vergeleken met Rusland dat op CeBIT 2007 een uiterst breed spectrum van grote en kleine bedrijven, naast een lange rij onderzoeksinstellingen had meegebracht. Eén interessant bedrijf dat onder de California-koepel viel bleek uiteindelijk zijn hoofdzetel te hebben in… Taipeh, Taiwan!

Toch genoteerd

Pegasus Imaging Corporation. Opgericht in 1991 legt dit bedrijf zich toe op software (inclusief toolkits) voor beeld- en documentverwerking onder een rist besturingssystemen. Het bedrijf vermeldt onder meer Agfa Healthcare als klant.

(www.pegasusimaging.com)

Blogtronix. Met hoofdzetel in Berkeley, maar ook wortels in Canada (Quebec) en Bulgarije, is dit bedrijf goed geplaatst om zich in te leven in de cultuur van grote bedrijven. Blogtronix biedt dan ook software voor het creëren van ‘enterprise social platforms’, zeg maar ‘communities’ rond problemen, projecten, doelstellingen etc. met behulp van blogs, wiki’s en sociale media. Het bedrijf wil voor het eind van dit jaar doorheen Europa actief zijn met een partnernet. (www.blogtronix.com)

Facebookster. Met ‘Facebook’ in de naam hoeft het niet te verbazen dat dit bedrijf zich toelegt op maatwerkontwikkeling rond het ‘Facebook’ platform, en dat voor bedrijven die specifieke doelgroepen willen aanspreken. (www.facebookster.com)

Capstone Turbine Corp. Dit bedrijf uit Chatsworth (Ca.) biedt een alternatieve noodstroombron aan, die geen gebruik maakt van een klassieke stroom’groep’. De installatie maakt gebruik van een kleine turbinemoter (zoals in straalvliegtuigen) en kan zowel als primaire en als secundaire (back-up) bron worden gebruikt. (www.capstoneturbine.com)

Bij de opening van de beurs bracht gouverneur Arnold Schwarzenegger ook nog een gelikt optreden dat perfect inspeelde op een bijzonder enthousiast onthaal van voornamelijk fanatieke filmfans. Hij debiteerde de klassieke weetjes over Californië (“as such de achtste grootste economie ter wereld”) en wat peptalk (“het heeft geen zin bij de pakken te blijven zitten en te klagen”, “wees een deel van de oplossing, niet van het probleem” etc), en vergat daarbij de complimentjes aan het adres van bondskanselier Angela Merkel niet. Inmiddels staat Schwarzenegger nog tot 2010 aan het hoofd van een staat die financieel in erg nauwe schoentjes terechtgekomen is en met een ernstig watertekort kampt. En zo leek het wel alsof de Duitse gastheren uiteindelijk meer optimisme uitstraalden dan de leider van de zelfverklaarde ‘innovatieve hoofdstad’ van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content